Eșecul implantului dentar - Cauze si metode de prevenție

Eșecul implantului dentar - Cauze si metode de prevenție

Implanturile dentare reprezintă cea mai modernă și eficientă soluție pentru înlocuirea dinților pierduți. Fie că pierdeți un dinte, mai mulți dinți sau toți dinții, implanturile și tehnicile moderne de implantologie pot face minuni. Astfel, pacienții nu trebuie să mai folosească proteze mobile care oricum creează un disconfort permanent, dar în schimb pot beneficia de o proteză fixă, ancorată pe implanturi, care arată și se simte la fel de natural cprecum dinții reali.

Succesul implanturilor dentare este de obicei definit de timpul în care implantul a supraviețuit însă eșecul implantului rezultă cu siguranță din situații multifactoriale. Există diferite cauze legate de eșecul precoce (supraîncălzire, contaminare și traume în timpul intervenției chirurgicale, cantitatea și / sau calitatea osoasă slabă, lipsa stabilității primare și indicarea incorectă a sarcinii imediate) dar și tardiv (periimplantita, trauma ocluzală și supraîncărcare).

Pierderea dinților reprezintă o problemă reală, chiar dacă înlocuirea lor, din păcate, este deseori amânată sau chiar ignorată. Peste 95% din implanturi supraviețuiesc zeci de ani de la instalarea lor și multe dintre acestea ar putea continua cu atât mai mult. Unele implanturi eșuează devreme, deoarece implantul nu s-a integrat complet pentru a crea o reținere durabilă, dar cele mai multe implanturi dentare eșuează mult mai târziu. Unele defecțiuni apar din cauza suprasolicitării implantului din cauza forțelor de mușcare anormal de mari, de obicei din cauza măcinării dinților.

Persoanele care au acest obicei involuntar generează o forță excesivă în timp ce își scrâșnesc dinții, ceea ce poate deteriora implanturile (precum și dinții naturali). Pentru a reduce această forță, medicul dentist poate atașa un sistem special pentru această problemă pe care pacientul îl poartă în gură pentru a preveni contactul solid al dinților între ei în timpul unui episod de măcinare.

Din fericire, măcinarea dinților nu este atât de răspândită în rândul adulților - dar nu se poate spune despre o altă cauză majoră a insuficienței implantului: boala parodontală (gingia). Aceasta este o infecție bacteriană cauzată de placa dentară, o peliculă subțire, bacteriană, care se acumulează pe dinți.

Implantul în sine nu este afectat de infecție, dar gingiile și osul subiacent care susțin implantul pot fi. Implanturile sunt cel mai în pericol de o formă de boală a gingiilor numită Peri-implantită, care se răspândește mai adânc în țesuturile gingivale din jurul implanturilor mai repede decât infecțiile din jurul dinților naturali.

Acest lucru se datorează faptului că implanturilor le lipsește atașarea gingiilor dinților reali, care furnizează o barieră de colagen care încetinește răspândirea infecției. Peri-implantita poate infecta rapid osul de susținere și în cele din urmă îi poate slăbi conexiunea cu implantul. Datorită agresivității și vitezei sale, peri-implantita trebuie diagnosticată și tratată cât mai curând posibil pentru a limita orice deteriorare a structurilor de sprijin din jurul unui implant.

Dacă observați gingii umflate, înroșite sau sângerate, trebuie să vă adresați medicului dentist cât mai curând posibil pentru o examinare. Și, având în vedere acest potențial pericol pentru implanturile dvs., ar trebui să vă străduiți, de asemenea, să preveniți boala gingiilor printr-o igienă orală zilnică. Astfel, spălarea și folosirea aței dentare, inclusiv în jurul implanturilor, elimină acumularea de plăci dăunătoare. Acest obicei zilnic dar și curățările dentare regulate vă vor ajuta să evitați o infecție costisitoare a gingiilor și să vă asigurați că implanturile dvs. sunt acolo pentru un timp cât mai îndelungat.

Taguri:

Comentarii