Clinica ta actioneza corect pe timp de Coronavirus?

Clinica ta actioneza corect pe timp de Coronavirus?

Daca citesti acest articol inseamna ca te afli cel mai probabil in situatia in care detii un cabinet sau o clinica stomatologica iar ca medic, iti doresti sa afli informatii concrete si corecte legate de modul în care iti organizezi managementul in aceasta perioada tensionata.


Scopul acestui material este de a investiga masurile preventive in practica dentara prin evaluarea protectiei sanatatii medicului si a pacientului in timpul noii urgente COVID-19. Pentru inceput, hai sa aflam care este diferenta dintre Coronavirus și COVID-19.


Coronavirusurile sunt o familie numeroasa de virusuri care pot provoca boli la animale sau oameni. La om provoaca infectii respiratorii, de la raceala comuna la boli mai severe, cum ar fi Sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS) si Sindromul respirator acut sever (SARS). Cel mai recent coronavirus descoperit provoaca boala coronavirus COVID-19.


COVID-19 este boala infectioasa cauzata de coronavirusul cel mai recent descoperit. Acest nou virus si aceasta boala nu au fost cunoscute inainte de aparitia focarului în Wuhan, China, in decembrie 2019. 
Conform celor raportate de New York Times, stomatologia este una dintre cele mai expuse profesii la contagiunea COVID-19.


Este necesar sa se stabileasca un protocol clinic care sa fie aplicat in mediul de lucru pentru a evita noi infectii si raspandirea progresiva a virusului. In practica clinica zilnia, fluidele orale ale pacientului, contaminarea materialelor si suprafetele unitatii dentare pot actiona ca surse de contagiune atat pentru dentist si asistent, cat și pentru pacientul insusi.


Masuri preventive impotriva COVID-19 in practica dentara


      I. In esenta, un prim pas esential sa efectuati un triaj telefonic precis, un triaj ulterior in clinicile dentare si un chestionar complementar pentru a colecta cat mai multe informatii despre pacient si membrii familiei acestuia, in special cu privire la simptome si alte actiuni din ultimele 14 zile. Masurarea temperaturii este recomandata atunci cand pacientul intra in cabinetul stomatologic iar daca tmperatura corpului depaseste 37,3 ° C, se recomanda amanarea tratamentului.


     II. ADA și Centrele pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (CDC) recomanda pastrarea salii de asteptare goale, fara reviste, si evitarea suprapunerii a doua sau mai multe intalniri. Daca acest lucru nu este posibil, distanta minima dintre un pacient si celalalt trebuie să fie de 2 m (6 picioare) in fiecare directie. 


    III. Igiena mainilor este considerata primul pas in limitarea raspandirii virusului; Orientarile OMS impun spalarea scrupuloasa a mainilor inainte si dupa orice contact cu pacientul. 


    IV. De asemenea, instrumentele rotative de mare viteza, cum ar fi turbina si contraunghiul, trebuie sa fie echipate cu un sistem anti-retragere, care previne eliberarea de resturi si fluide care pot fi inhalate accidental de catre profesionistii din domeniul sanatatii in timpul procedurilor clinice. 


Importanta mastilor si a dezinfectantilor in sterilizarea cabinetului stomatologic


Cu toate ca luarea in seama a masurilor este obligatorie pentru ca un cabinet să functioneze in standarde normale acestei perioade, la fel de importante sunt sterilizarea incaperilor cat si a ustensilelor si bineinteles utilizarea mastilor.


Standardul european clasifica aparatele respiratorii de filtrare a fetei (FFP) in trei categorii: FFP1, FFP2 si FFP3 cu eficiente minime de filtrare de 80%, 94% și 99%. In consecinta, aparatele respiratorii FFP2 sunt aproximativ echivalente cu N95 si, prin urmare, sunt recomandate pentru utilizare în prevenirea bolilor infectioase aeriene. 


Diferenti dezinfectanti disponibili pe piata pot dezactiva in mod eficient SARS-CoV-2. Asociatia Dentistilor din Italia recomanda acoperirea tuturor suprafetelor, acolo unde este posibil, cu folie de polietilena. Rezultatele obtinute demonstreaza conformitatea si omogenitatea intre autori.


Liniile directoare ale OMS recomanda utilizarea hipocloritului de sodiu 5%, cu o dilutie de 1: 100, pentru a fi aplicat pe suprafete pentru un timp mediu de actiune de 10 minute; se recomanda, de asemenea, ventilatia constanta a camerei de chirurgie dentara. Studiile au aratat ca alti agenti biocidi precum 0,05-0,2% clorura de benzalconiu sau 0,02% clorhexidina digluconat au probabil o eficienta mai mica. 


CONCLUZIE

Masurile preventive impotriva COVID-19 in practica dentara includ triajul telefonic si clinic sustinut de un chestionar privind simptomele si miscarile recente, masurarea temperaturii corpului, clatiri orale cu 1% peroxid de hidrogen si utilizarea EPP specifice.


Recomandarile pragmatice si tehnice pentru practica clinica corecta sunt implementarea pieselor de mana
dentare anti-retragere, lucrul cu patru maini, utilizarea unui baraj de cauciuc si canule de volum mare pentru
aspiratie.

Recomandare DentFactory


Deoarece dispunem de o gamă larga de produse de calitate din categoriile protecție și sterilizare, ne dorim ca toți clienții noștri să beneficieze de avantajele pe care acestea le aduc. Prin, urmare, vă propunem o serie de produse pe care clienții noștri le apreciază de fiecare data!


Masca protectie FFP2 cu supapa Aura 3MMasca Protectie KN95Masca protectie - set 50 buc

DĂ CLICK PE ORICARE PRODUS PENTRU A VEDEA MAI MULTE DETALII

Comentarii