Cand este nevoie de scoaterea/extirparea nervului dentar?

Cand este nevoie de scoaterea/extirparea nervului dentar?

Ce este nervul dentar?

Nervul dentar este o componentă vie a unui dinte și se află în camera pulpară a acestuia. Acesta este protejat de bacterii prin intermediul smalțului și a dentinei. Dacă un dinte conține încă nervul dentar se poate numi un “dinte viu”, iar odată ce nervul dentar este scos, dintele își pierde vitalitatea și se numește devital.

Cand este nevoie de scoaterea (extirparea) nervului dentar?

De regulă extirparea nervului dentar este necesară atunci când dintele nu mai este sănătos, adică o carie sau bacteriile au pătruns în dinte și au făcut ravagii. Ramura stomatologiei care se ocupă de tratamentul de canal și scoaterea nervului dentar se numește endodonție.
Prin intermediul tratamentului endodontic se va îndepărta pulpa dentară, țesutul care se află în interiorul dintelui. După ce a fost înlăturat țesutul afectat, dintele va fi curățat, iar spațiul respectiv va fi umplut cu un material special. De obicei, tratamentul de canal este necesar atunci când pacientul vine la cabinet cu o infecție. Dacă infecția este lăsată netratată, poate duce la pierderea definitivă a dintelui afectat.

Când este indicată scoaterea nervului dentar?

  • durere dentară la mestecarea alimentelor tari.
  • sensibilitate ridicată la alimente reci sau fierbinți manifestată prin durere acută.
  • dintele are o carie mare care a ajuns în camera pulpară.
  • când îți dorești o lucrare protetică ce are nevoie de șlefuirea dintelui.
  • traumă, adică fractură dentară.
  • semne de abces dentar.

Ce este si cum se realizeaza tratamentul de scoatere a nervului la masea sau dinte?

Tratamentul de scoatere a nervului unui dinte sau a unei măsele se efectuează dacă dintele doare și are nevoie de devitalizarea dintelui sau dacă vorbim de devitalizare pentru scop protetic.

Acest tratament devine din ce în ce mai complex odată cu dezvoltarea tehnologiei și oferă pacienților rezultate tot mai performante. Pentru a avea o acuratețe cât mai ridicată, medicul endodont va folosi o aparatură electronică, sisteme rotative de tratament pe canal, aparatură optică superioară care include: microscop optic și sisteme de lupe profesionale și radiologie dentară.

Taguri:

Comentarii