Care sunt principalele obiective ale tratamentului endodontic?

Care sunt principalele obiective ale tratamentului endodontic?
  1. Eliminarea infecției

Primul scop al tratamentului endodontic este eliminarea factorilor cauzatori. În mod normal, infecțiile pulpare apar din cauza evoluției  cariilor dentare, unde microbii din procesul carios penetrează smalțul și dentina pentru a ajunge la nivelul pulpei dentare.

Indiferent de natura agentului etiologic (microbian, termic, chimic etc), pulpa dentară (la fel ca orice țesut din organismul uman) va încerca să declanșeze o reacție de aparare împotriva agentului vătămător. Reacția biologică de apărare a țesuturilor umane împotriva agenților etiologici agresori se numește inflamație.


Inflamația și infecția

Există o diferență clară între inflamație și infecție, iar planul de tratament va depinde foarte mult de acest aspect.


  • Inflamația

Inflamația este un răspuns biologic complex al țesuturilor umane la diverși agenți etiologici care încearcă să lezeze aceste țesuturi. Agenții etiologici ai inflamației sunt de mai multe tipuri:

-agenți infecțioși: bacterii, virusi, ciuperci, paraziți.

-agenți iritanți: toxine produse de agenții infecțioși, agenți termici, agenți chimici.

-alte tipuri: celule moarte, agenți traumatici etc.


Semnele clasice ale inflamației acute sunt: durere, căldură, roșeață, tumefiere (sau umflătură) și reducerea funcționalității țesutului. Practic, inflamația este o reacție locală de apărare a organismului care încearcă să înlăture agenții vătămători și să inițializeze procesul de vindecare.

Când pulpa dentară se inflamează, presiunea începe să crească în interiorul camerei pulpare. Spre deosebire de alte parți ale organismului unde presiunea se poate disipa în țesuturile învecinate, pulpa dentară este înconjurată de pereți foarte duri care nu permit disiparea presiunii.

Din acest motiv, inflamațiile pulpare crează o presiune foarte mare asupra nervului, situat în interiorul camerei pulpare. Iată de ce inflamațiile pulpare pot duce la apariția unor dureri de intensitate extremă.


  • Infecția

Infecția este pătrunderea agenților etiologici infecțioși (bacterii, viruși, ciuperci, paraziți) în țesuturile gazdă. Infecțiile pulpare sunt cauzate de bacteriile de la nivelul cariilor dentare netratate care penetrează smalțul și dentina pentru a ajunge în interiorul pulpei.


Concluzie

Într-un sens larg, o infecție va produce întotdeauna o inflamație a țesutului infectat ca reacție locală de aparare împotriva agentului infecțios.

Pe de altă parte, inflamația poate apărea și dacă țesutul respectiv nu este înca infectat. În această situație, inflamația apare ca raspuns al țesutului la agenții etiologici iritanți: toxine produse de agenții infecțioși care nu au penetrat înca țesutul, agenți termici, agenți chimici etc.


Aplicație clinică

Dacă pulpa dentară este inflamată dar agenții infecțioși nu au ajuns înca în interiorul pulpei, nu este întotdeauna necesară îndepărtarea în totalitate a țesutului pulpar în timpul tratamentului endodontic.

Dacă pulpa dentară este infectată sau se consideră că infecția pulpei este inevitabilă, tratamentul endodontic va viza îndepărtarea în totalitate a pulpei, atât din interiorul camerei pulpare cat și de pe canalele radiculare.

De aceea, înainte de începerea tratamentului endodontic propriu-zis, este foarte importantă stabilirea corectă a diagnosticului.


  1. Protejarea dintelui împotriva altor invazii microbiene

După ce agenții infecțioși (sau de alta natură) au fost eliminați și dintele a fost în întregime decontaminat, este vitală protecția acestuia împotriva altor agresiuni. Pentru aceasta, canalele radiculare vor fi "sigilate" cu materiale de obturație specifice.

Obturația de canal este ultima etapă a tratamentului endodontic. După finalizarea tratamentului endodontic, dintele va fi restaurat cu o obturație sau o coroană dentară.

 

Taguri:

Comentarii