Ce implica endodontia?

Ce implica endodontia?

Endodonția este un termen grecesc, format din două cuvinte sugestive endo – înăuntru și donție – dinte. De aici se poate deduce despre ce este vorba mai exact și ce implică această procedură.

Endodonția reprezintă un procedeu medical ce are ca scop tratarea afecțiunilor și a neregulilor prezente în interiorul dintelui, mai precis cu cele legate de afecțiunile pulpei. O definiție în termeni mai profesionali ar fi urmatoarea: Endodonția este ramura de specialitate a medicinei care se ocupa cu diagnosticarea, prevenirea și tratarea patologiei pulpare.

 

Ce implică endodonția?

 

Această procedură constă în devitalizarea dinților, adică, are loc scoaterea nervilor.

Devitalizarea unui dinte reprezintă unica manevră care se realizează fără a se ști cu exactitate pașii care trebuie parcurși, de aceea mai este cunoscută și drept manevră „oarbă”. Aceasta face parte din cadrul terapiei stomatologice și implică atenția sporită din partea medicului care efectuează procedura. Există mai multe etape pe care medicii stomtologi trebuie sa le parcurgă atunci când este vorba despre această operație: curațarea și pregătirea canalelor radiculare, prepararea și conformarea mecanică a canalelor, sterilizarea și obturarea corespunzătoare a acestora.
Endodonția – constă în procedura care are în vedere tratarea afecțiunilor pulpare și menținerea unei stări sănătoase la acest nivel în urma realizării acesteia.
Tratamentul de canal post consult medical – în cazul în care în urma realizării unui consult medical care are rolul de a identifica problema și de a stabili un plan care include tratamentul de canal în vederea remedierii acesteia, nu trebuie să primiți vestea ca fiind neapărat una rea.
Din contră, atunci când medicul vă spune ca puteți beneficia de un tratament de canal, asta înseamnă că încă vă mai poate salva dintele. Dat fiind faptul că această procedură se va realiza sub anestezie locală, nu aveți nici un fel de motiv de ingrijorare. Însă, atunci când problema este identificată prea tarziu, există posibilitatea de a apararea diverse complicații, iar acest lucru cu siguranță nu este dorit de nimeni. De aceea, vă sfătuim să nu amanați deloc vizita la cabinetul medicului stomatolog.


Care sunt cazurile in care se va aplica această procedură?

Atunci când o carie sau o anumită traumă distruge în mod ireversibil nervul de la nivelul dintelui, este necesară aplicarea tratamentului de canal. Probabil vă întrebați ce anume se întamplă în acele momente? Ei bine, atunci poate avea loc inflamarea pulpei dentare, ce se marește ca volum. Datorită presiunii pe care această afecțiune o exercită față de cavitatea pulpară, se ajunge inevitabil la apariția durerii.

Dacă dintele vă prezintă simptome precum o sensibilitate mărită atunci când consumați alimente și băuturi, fie fierbinți, fie reci, este un semn că aveți nevoie de un tratament de canal. Mai există și alte simptome care se dezvoltă, ce va anunța că aveți nevoie de această operație: durere constantă, colorație a dintelui sau durere atunci când se mestecă pe dintele respectiv.
Cu toate acestea, nu toți dinții bolnavi pot beneficia de acest tratament. Dacă se vor efectua lucrari protetice, tratamentul se va face în maniera preventivă. Acest lucru se datorează faptului ca dinții alaturați vor fi slefuiți, fiind transformați în suport pentru lucrare. În acest fel se va evita afectarea sau distrugerea intr-un mod sau altul a lucrarii, daca ulterior apar infectii.

 

Taguri:

Comentarii