Odonterapia restauratorie – tipuri de tratamente

Odonterapia restauratorie – tipuri de tratamente

Tratamentul endodontic este personalizat în funcție de cauza prezentării pacientului la medicul specialist în odontoterapie restauratoare.

Lăsate netratate, cariile pot evolua rapid și pot afecta pulpa dentară și nervul, moment în care apare durerea.

Simptomele pot varia în funcție de suprafața afectată. Putem resimți sensibilitate dentară, dureri ușoare atunci când consumăm alimente dulci, reci sau calde, dureri spontane ascuțite sau durere accentuată continuă.

Pentru a trata caria, medicul specializat în odontoterapia restauratoare poate opta pentru mai multe tipuri de tratament.

 

Obturația fizionomică (plomba)

 

Obturația fizionomică reprezintă cea mai comună metodă de reabilitare a unui dinte cariat. Medicul stomatolog va curăța zona unde s-a instalat caria prin înlăturarea țesuturilor afectate și va umple spațiul cu un compozit biocompatibil, care va reda funcționalitatea dintelui.

În cazul reabilitărilor orale pe dinții frontali, pentru a păstra estetica zâmbetului, compozitul va avea o culoare apropiată de cea a dintelui natural.

 

Obturația fizionomică la microscop

 

Acest tip de tratament endodontic se realizează cu microscopul dentar și permite medicului specialist în odontoterapie restauratorie să vadă cu foarte mare precizie suprafața afectată de carie, pentru a aprecia corect extinderea și profunzimea acesteia.

Microscopul dentar Zeiss și microscopul dentar Leica, oferă posibilitatea măririi de cel puțin 16 ori a zonelor afectate, tratamentele de canal având astfel o rată mai mare de succes.

 

Obturația de canal la microscop

 

Atunci când structura dintelui este distrusă de carie rezultă inflamarea pulpei dentare și a nervului. Tratamentul de canal presupune în primul rând înlăturarea nervului și sigilarea dintelui, specialistul optând pentru restaurarea dintelui cu ajutorul unei lucrări protetice de tip coroană dentară cu pivot sau încrustație dentară.

 

Traumatismele dentare pot fi de trei tipuri:

 

  • Fracturi: fisuri ale smalțului, fractură coronară necomplicată, fractură coronară complicată, fractura radiculară, fractura alveolară.
  • Luxaţii: contuzia, subluxaţia, extruzie, luxaţia laterală, intruzia, avulsia.
  • Leziuni ale gingiei şi mucoasei orale: dilacerarea (ruperea țesutului), contuzia, abraziunea.

 

Atunci când vorbim de fisuri sau fracturi ale smalțului, dacă fragmentul dentar este de mici dimensiuni, tratamentul constă în finisarea marginilor sau completarea acestora cu material compozit.

Dacă fragmentul fisurat sau rupt este mai mare, cu expunere a dentinei, medicul specialist în odontoterapie va recomanda un tratament medicamentos pentru refacerea plăgii și o etapă de restaurare coronară.

Situația se complică în cazul fracturilor radiculare (ale rădăcinii dintelui) sau fracturilor alveolare, fiind nevoie mai întâi de tratamente endodontice. Potrivit specialiștilor, dinții cu fracturi radiculare pot fi rareori salvați. O rezecție apicală, respectiv o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea porțiunii afectate de la vârful rădăcinii, poate salva o parte din dinte.

În cazul în care nervul dintelui este afectat, este nevoie, de asemenea, de o primă etapă de tratatament endodontic. Ulterior, se poate trece la aplicarea unui dispozitiv corona-radicular (pivot) și la efectuarea unei lucrări protetice (coroană dentară).

În plus, noile tehnologii îi ajută pe pacienți să aibă o experiență confortabilă în timpul tratamentului odontologic.

 

Taguri:

Comentarii