Tot ce nu știai despre endodonție

Tot ce nu știai despre endodonție

Endodonția este parte a stomatologiei care studiază pulpa dentară (nervul). Se ocupă cu prevenirea, diagnosticarea și tratarea afecțiunilor pulpei dentare și a țesturilor de susținere ale dintelui.

Este indicat ca tratamentele endodontice să fie realizate de un medic specialist endodont. Medicul specialist endodont efectuează numai tratamente endodontice, el fiind în permanență la curent cu cele mai avansate tehnici și materialele de ultima generașie. Având cunoștințe aprofundate în această direcție, medicul specialist endodont poate rezolva cu succes cazuri cu un grad crescut de dificultate. 

Microscopul dentar permite medicului să identifice, observe și trateze  cu acuratețe interiorul canalelor. Acesta marește imaginea canalelor de peste 20 de ori. Astfel se pot identifica fisuri sau fracturi ale rădăcinii care fără microscop ar trece neobservate și ar putea cauza ulterior grave probleme. 

Așadar folosirea uneltelor de magnificație scot manopera de tratament de canal din categoria manoperelor efectuate „orbește” bazate exclusiv pe proceduri tactile. Tratamentul endodontic este realizat atunci când pulpa dentară prezintă o inflamație din cauza unor obturații  întinse în suprafață (plombe), a unor carii profunde, a unor fracturi sau fisuri în smalț 

Netratarea la timp a unei inflamații sau infecții de la nivelul pulpei dentare (nervului) poate duce la complicații. Nervul inflamat în urma cariei sau a traumatismului sufera un proces de degradare biologică. În urma acestui proces se formează bacterii (microbi) și se elimină anumite toxine ce pătrund în spațiul periapical (de la vârful rădăcinii) provocănd infecții. 

La fel se întâmplă și în cazul tratamentelor endodontice realizate incorect. Dacă nu se respectă regulile de antiseptizare, dacă se omit canale, dacă nu este îndepartat nervul de pe toată lungimea canalelor, se pot forma infecții. Aceste infecții pot conduce la compromiterea totală a dintelui ce va trebui extras. Pe lângă durere, există posibilitatea apariției unei infecții  la nivelul osului maxilar și a țesuturilor moi învecinate, aceasta putându-se extinde la nivelul țesuturilor oro-faciale (adesea însoțită de durere).  

Așadar, lăsate netratate, complicațiile afecțiunilor endodontice pot afecta iremediabil dinții și pot cauza pierderea lor. În mod normal, un tratament endodontic constă într-o singură ședință de 1-2 ore, dar există și cazuri complexe unde vor fi necesare 2 sau chiar mai multe ședințe.

Salvarea unui dinte este importantă datorită faptului că pierderea acestuia este un eveniment ce are consecințe ulterioare la nivelul aparatului dento-maxilar. După extracție, spațiul lipsă duce la un deficit estetic (dacă dintele este plasat în porțiunea frontală a arcadei dentare) cât și un deficit funcțional (eficiența masticatorie scăzută) dacă acest dinte este unul din zona laterală a arcadelor dentare. Dacă nu se realizează un tratament stomatologic  pentru înlocuirea dintelui respectiv, vor apărea complicații secundare la distanța – dezechilibru masticator, afectare parodontală. De asemenea amânarea protezării unui spațiu lipsă duce la retragerea osului la acest nivel și complicarea manoperelor de restaurare.

Salvarea dinților de la extracție devine un aspect important pentru stomatologia modernă – minim invazivă. Tratamentul de canal oferă soluții pentru salvarea dinților. Un dinte cu o implantare bună (grad bun de inserare a rădăcinii în os) dar cu o leziune carioasă profundă ce a ajuns aproape de nerv poate fi tratat corespunzator prin tratament endodontic și salvat de la extracție. Astfel, costul tratamentului prin salvarea pe cale endodontică și restaurare prin coroană poate fi mai mic decât cel al unui tratament chirurgical prin implant dentar inserat în locul postextracțional.

După ce tratamentul de canal este finalizat, dintele trebuie să iși recapete imediat funcțiile – estetica, masticatorie. Un dinte ce a suferit un tratament de canal are un grad mai scăzut de elasticitate. Din acest motiv el trebuie reabilitat ulterior protetic cât mai repede după tratamentul de canal pentru a ne asigura că el are o viața cât mai îndelungată pe arcadele dentare.

Specialitatea de medic endodont (medic ce se ocupă strict de tratarea canalelor dentare) a evoluat ca și tehnică de lucru până la punctul în care face din tratamentul de canal o manoperă rapidă și complet lipsită de durere, iar modalitațile de magnificație și iluminare au transformat tratamentul de canal într-o manoperă nedureroasă și cu un grad ridicat de succes.

 

Taguri:

Comentarii