Diferența dintre un dentist și un ortodont?

Diferența dintre un dentist și un ortodont?

Deși medicii ortodonți și dentiști se ocupă de sănătatea orală a pacienților, aceștia reprezintă la bază două profesii dentare distincte. În general, avem nevoie de ambele specializări mai ales dacă ne dorim ca dinții copiilor noștri să fie sănătoși și drepți. Cu toate acestea, fiecare specializare are rolul ei atunci când vine vorba despre sănătatea orală.

Ortodonții sunt medici specializați în asistență medicală orală, în timp ce medicii care studiază stomatologia generală sunt instruiți pentru a diagnostica și trata afecțiunile gingiilor, dinților, limbii și gurii. Ortodonții au la bază aceleași cunoștințe precum medicii de stomatologie generală, dar pe lângă asta sunt specializați și în diagnosticarea și tratarea dinților și maxilarelor care nu au o structură corectă.

În general, medicii stomatologi se ocupă de realizarea și interpretarea radiografiilor dentare, procese ce țin de cavitățile dentare, extragerea dinților, promovarea sănătății și a igienei bucale, tratarea diverselor afecțiuni ale gingiilor, precum gingivita. De asemena, medicii stomatologi, prescriu tratamente, inclusiv medicamente eliberate pe bază de rețetă, pentru afecțiuni de sănătate orală și au ca scop, inclusiv albirea dinților în diverse metode.

Ortodonții sunt, de asemenea, medici ai sănătății bucale. Din punct de vedere tehnic, sunt un fel de dentist cu o specialitate în alinierea dinților și a maxilarului. Medicii ce se ocupă de ortodonție sunt certificați sunt instruiți pentru a diagnostica și trata stările de sănătate orală ale dinților, gingiilor și gurii. Dar, în cea mai mare parte, ortodontiștii se concentrează pe asigurarea corectă a dinților și a maxilarului. Mai exact, ortodonții se ocupă de supravegherea modului în care se realizează mușcătura prin referire la linia maxilarului, în mare parte, în cazul copiilor și de asemenea, realizază diagnosticul și implicit modul de tratare a dinților și a maxilarelor nealiniate. Toate aceste lucruri se realizează prin crearea unui plan de tratament care să includă aparate dentare și dispozitive de fixare.

 

Ar trebui să consultați un ortodont sau un dentist?

Ideea de bază este că ar trebui să vedeți medicul dentist ca și un medic generalist în timp ce ortodontul trebuie văzut ca un specialist. Majoritatea problemelor dentare standard pot fi rezolvate printr-o vizită la dentist. Durerea dinților, cariile dentare, repararea dinților și extracția dinților pot fi toate diagnosticate și tratate de medicul dentist. De asemenea, medicii dentiști, pot trata boala gingiilor, inflamația orală și infecțiile orale.

Cu toate acestea, este posibil să apară cazuri în care medicul dentist să vă propună consultul unui medic ortodont. Malocluzia maxilarului sau fenomenul de aglomerare a dinților printer multe alte afecțiuni, pot necesita toată contribuția unui ortodont. De asemenea, se recomandă ca toți copiii să fie evaluați de un ortodont înainte de vârsta de 7 ani pentru a vedea dacă vor fi necesare aparate dentare.

Concluzia este că stomatologii și ortodontiștii sunt două tipuri de medici care primesc o practică extinsă în diagnosticarea și tratarea afecțiunilor de sănătate orală. Există anumite lucruri pe care ortodontiștii sunt certificați să le facă și pe care medicii dentiști nu le fac. Ortodontiștii primesc instruire suplimentară, care îi califică să instaleze aparate dentare și să realizeze un diagnostic al unui maxilar nealiniat.

Taguri:

Comentarii