Moduri prin care îți poți păstra aparatul dentar curat

Moduri prin care îți poți păstra aparatul dentar curat

Atunci când aveți aparat dentar poate părea că nu poate fi ceva mai dificil decât menținerea lui perfect curat iar uneori veți avea impresia că aparatul dentar în sine este o barieră dintre dvs. și dinți. Oricum ar, fi întreținerea optimă a aparatului ortodontic este extrem de important de realizat atunci când vine vorba de menținerea gurii cât mai curată și obținerea rezultatelor ortodontice dorite.

  1. Alege periuța de dinți potrivită

De cele mai multe ori, periuța de dinți folosită înainte de a avea un aparat dentar nu va mai fi atât de adecvată noii situații. În timp ce o periută de dinți obișnuită va funcționa într-o oarecare măsură, există totuși există câteva opțiuni care vă pot ajuta să vă mențineți dinții curați mult mai ușor. Spre exemplu, o periuță de dinți electrică este o opțiune foarte bună. De asemena, poți merge în direcția unei periuțe de dinți special concepută pentru curățarea din jurul brackeților aparatului dentar. Perii acestei periuțe vă vor ajuta astfel să scoateți foarte ușor resturile de mâncare ce se află între dinți și aparat.

 

  1. Începeți prin a curăța partea exterioară a dinților

Partea exterioară a dinților se referă la spațiul pe care se află aparatul dentar și care iese prima dată în evidență atunci când zâmbiți. Acesta este locul unde placa dentară este cel mai ușor de observat, mai ales dacă se află pe brackeți. Cu toate acestea placa aflată pe suprafața brackeților nu crează cele mai mai probleme spre deosebire de alte zone ceva mai ascunse. Astfel, după ce ați curățat partea exterioară a dinților, puteți continua cu partea de sub brackeți, unde se află placa dentară și alte resturi alimentare.

 

  1. Folosește ața dentară!

Deși poate părea imposibil să folosiți ața dentară cât timp aveți aparat ortodontic, trebuie să știți că totuși acest lucru este posibil. Ața dentară trebuie folosită după fiecare masă însă cel mai important este să nu uitați să o folosiți seara, înainte de culcare. În acest scop, puteți folosi ață dentară clasică sau anumite dispozitive speciale pentru a permite trecerea mai ușoară a firului prin spațiul dintre dinte și aparat. Pentru a le recunoaște mai ușor atunci când doriți sa le achiziționați, aceste dispozitive au formă de furcă, avâd un braț mai subțire și unul mai lat.

 

  1. Apa de gură!

Dacă în mod normal foloseați apa de gură poate o singură  dată pe zi, trebuie să știți că în momentul în care veți avea aparatul dentar va fi nevoie să o folosiți după fiecare masă. Deoarece flora orală nu va fi obișnuită cu suporturile și firele metalice, aceste zone sunt mai predispuse la a colecta particule alimentare sau placă dentară față de alte suprafețe din interiorul gurii. Din acest motiv ar putea fi afectate respirația și sănătatea bucală în general.

Folosirea apei de gură după periaj dar și a aței dentare este o modalitate bună de a sprijini sănătatea dinților și de a ucide bacteriile care ar putea rămâne în cavitatea bucală după periaj. De asemenea, este important să utilizați o apă de gură care conține fluor!

 

  1. Clătiți periuța de dinți și schimbați-o regulat

Înainte de a începe periajul dar și după ce ați terminat periajul aigurați-vă ca vă clătiți periuța de dinți. Acest lucru împiedică blocarea bucăților alimentare în perii periuței, unde pot reproduce apoi bacterii care vor face dificilă menținerea sănătății bucale. De asemenea, este recomandat ca o dată la trei luni să achiziționați o nouă periuță de dinți și mai ales dacă purtați deja un aparat dentar, acesta uzează mult mai repede perii periuței.

 

  1. Respectarea unei diete

Unul dintre cele mai importante lucruri la care va trebui să aveți grijă va fi legat de faptul că cel mai probabil, medicul ortodont vă va propune anumite instrucțiuni dietetice. Mai exact este foarte posibil să vi se ceară să renunțați la anumite mâncăruri preferate în perioada în care purtați aparatul dentar. Spre exemplu, unele alimente lipicioase trebuie evitate deoarece sunt greu de curățat. În general trebuie evitate alimente precum floricelele, chipsurile, caramelul etc.

 

Acestea sunt printre cele mai importante recomanări atunci când vine vorba de menținerea aparatului dentar cât mai curat. Însă, nu uitați că sfaturile care contează cu adevărat sunt cele pe care vi le va indică medicul dvs. ortodont, în funcție de starea danturii și de tipul de aparat pe care îl purtați.

Taguri:

Comentarii