„Care este cea mai bună pastă de dinți pentru mine?”

„Care este cea mai bună pastă de dinți pentru mine?”

Una dintre cele mai frecvente întrebări cu care medicii stomatologi se confrontă este: „Care pastă de dinți este cea mai bună pentru mine?”

Atunci când vă îndreptați către raionul de îngrijire orală la supermarket sau farmacie, sunteți “bombardat” cu diverse sloganuri de marketing precum: „formulă avansată”, „extrem de curat”, „acțiune triplă” și bineînțeles “pastă de dinți naturală”. Astfel, este greu să-ți dai seama care sunt diferențele dintre produse pentru a ajunge la decizia corectă de a cumpăra cee ace ți se pootrivește.

Revenind la întrebarea inițială, să “explorăm” ce este pasta de dinți dar și de câte tipuri se poate găsi.


Deci, ce este pasta de dinți?

Singura acțiune a pastei de dinți este îndepărtarea plăcii și prevenirea cariilor (cu evoluții în reducerea sensibilității). Majoritatea pastelor de dinți conțin practic aceleași ingrediente cheie, cu o ușoară modificare a fiecărei formule, dar cu același scop unic de îndepărtare a plăcii și prevenirea cariilor.

Pasta de dinți are două ingrediente esențiale, fluor și un abraziv delicat, legate împreună cu stabilizatori, agenți de îngroșare, îndulcitori și aditivi.

În timp ce majoritatea pastelor de dinți care conțin oarecum aceleași ingrediente cheie, înseamnă că puteți opta pentru cea mai ieftină marcă?

 

Ce tip de paste de dinți există?

La fel ca în multe dintre  industriile existente, piețele pastelor de dinți sunt dominate de câteva companii ce au o vechime în spate care își spune cuvântul. Avem pe piață o gamă întreagă de pasta de dinți, de la cele pentru albire, pentru controlul plăcii, pastă care să reducă sensibilitatea precum și produse destinate copiilor.


Pasta de dinți care albește dinții

Pasta de dinți pentru albirea dinților a devenit un imens instrument de marketing și un mare segment din cadrul îngrijirii orale. Deși mulți dintre oameni nu știu că pasta de dinți nu funcționează la fel ca și substanțele folosite de medicul dentist, aceasta procedând în general prin micro-abraziune.

Cu toate acestea, riscul utilizării continue a pastelor de albire este efectul abraziv continuu care duce la deteriorarea smalțului. În general, vă sugerăm să nu utilizați aceste tipuri de paste de dinți și cel mai bun mod de a avea dinți albi este să aveți o curățare dentară, să limitați lichidele colorate (de exemplu, cafeaua) și să le folosiți professional.


Pastă de dinți pentru copii

Aceasta este similar cu pasta de dinți pentru adulți, majoritatea ingredientelor similare, diferența esențială fiind concentrația de fluor, care este în general aproximativ jumătate din pasta de dinți pentru adulți.

Copiii sunt predispuși să înghită pastă de dinți motiv pentru care recomandăm părinților să folosească pastă de dinți numai după vârsta de 18 luni și să folosească numai formule cu conțin un nicel scăzut de fluor până la vârsta de șase ani pentru a preveni fluorozele (cauzate de ingerarea prea multor fluor). Cheia este sa fie utilizată o cantitate mica de pastă de dinți fiind folosită mișcarea mecanică ca principală formă de curățare.


Pastă de dinți pentru dantură sensibilă

Pasta de dinți sensibilă este concepută pentru a bloca tubulii dentinici și a minimiza sensibilitatea la periaj. Sensibilitatea se datorează, în general, recesiunii gingiei și subțierii smalțului, care vă expune dentina.


Controlul tartrului și protecția smalțului

Tartrul sau calculul este acumularea plăcii care s-a întărit de-a lungul unei perioade din cauza lipsei de periaj. Odată ce tartrul s-a dezvoltat, acesta poate fi îndepărtat cu atenție doar de către un dentist.

Echipa de marketing folosește termeni precum pro-smalț și smalț de protecție pentru a atrage oamenii. Fluorul este armura care ne protejează dinții și toate pastele de dinți fluorurate au mecanisme de concentrație și de protecție similare. Cu excepția cazului în care aveți nevoie de un concentrat mai mare de fluor din cauza unui risc ridicat de carie, toate mărcile de masă vă vor oferi aceeași protecție cu diferențe subtile.


Pasta de dinți naturală

Un alt segment în plină expansiune pe piața pastelor de dinți este pastele de dinți „naturale” sau „pe bază de plante”. Multe dintre produsele „naturale” sau „pe bază de plante” sunt alcătuite din ingrediente remarcabil de asemănătoare cu echivalenții lor obișnuiți, dar majoritatea au fost făcute fără fluor.

Cel mai semnificativ ingredient din pasta de dinți este fluorura, asigurând o protecție maximă a dinților. Fără fluor, îndepărtarea mecanică a plăcii trebuie să fie perfectă pentru a menține un risc scăzut de cariie.

Dacă, în general, nu aveți probleme specifice sau într-o categorie de risc ridicat, atunci vă recomandăm, în general, orice pastă de dinți fluorurată care NU albește.

 

Taguri:

Comentarii