Eficacitatea pastei de dinți în reducerea micro-florei din periuța de dinți

Eficacitatea pastei de dinți în reducerea micro-florei din periuța de dinți

 Cavitatea bucală conține o populație de diferite tipuri de microorganisme dintre care unele sunt transferate pe o periuță de dinți în timpul utilizării. O nouă periuță de dinți nu este de obicei un habitat favorabil pentru bacterii și ciuperci, deși în unele cazuri, periuțele de dinți sunt deja ușor infectate înainte de utilizare.

Periuțele de dinți sunt dovedite a fi contaminate în mediul cavității bucale, mâini, aerosoli și medii de stocare. Condițiile tipice de depozitare a periuțelor de dinți pot acționa ca un rezervor pentru reintroducerea potențialilor agenți patogeni în cavitatea bucală.

Aceste microorganisme au potențialul pentru a coloniza cavitatea bucală din cauza microtraumei pe care o poate provoca periajul dentar. În timp, a fost sugerat faptul că periuțele de dinți contaminate, pot duce la apariția ​​bolilor sistemice, cât și localizate.  Posibilitățile ca periuțele de dinți să fie asociate transmiterii bolilor de inimă, artrită, bacteremie și accident vascular cerebral sunt de asemena, de luat în calcul.

Scopul igienei orale folosind pasta de dinți este de a reduce flora bacteriană orală. Bacteriile din interiorul cavității bucale au fost legate de placa bacteriană, cariile dentare și durerea de dinți.

Placa fiind stratul ce se formează pe suprafața unui dinte, este compus din bacterii dintr-o matrice organică. În timp, medicii specialiști au ajuns la concluzia că placa bacteriană cauzează gingivita sau boala parodontală. Studiile anterioare au arătat că placa dentară poate fi controlată prin îndepărtarea fizică a acestea, utilizarea pastelor de dinți antimicrobiene și a apelor de gură.

Pasta de dinți este clasificată astfel ca medicament și nu ca un produs cosmetic deoarece conție ingrediente pentru a reduce sarcina microbiană precum laurii sulfat de sodiu, fluorură de sodiu, spicata, Curcuma și multe astfel de ingrediente.

Scopul principal al pastei de dinți este de a reduce flora bacteriană orală și de a furniza fluor dinților. Pasta de dinți care reduce eficient flora bacteriană orală ar trebui să contribuie la sănătatea dentară.

În urma unui experiment realizat de către specialiști, s-au obținut un total de 21 de periuțe manuale folosite. Din cele 21 de probe de periuțe de dinți, 19 (90,48%) au fost pozitive pentru cultură și 2 (9,52%) au fost negative pentru cultură.

Cultura negativă se poate datora absența unei condiții adecvate pentru creșterea organismului pe periuța de dinți sau periuța de dinți nu a fost folosit de 2-3 zile.

Contaminarea periuțelor de dinți folosite apare de obicei din cauza bacteriilor din cavitatea bucală, recipiente de depozitare, medii de depozitare, apa utilizată pentru clătire și utilizatori.

În acest studiu, 48% dintre periuțe au fost infectate cu Staphylococcus. Cea mai mare apariție a acestor microorganisme ar putea se datorează existenței lor ca comensale în piele sau se pot datora contaminării prin mâini.

În prezentul studiu, periuțele de dinți au prezentat contaminare cu Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa și Citrobacter freundii care pot provoca căile afecțiuni respiratorii superioare și urinare, infecții ale tractului, diaree, infecții piogene, pneumonie și septicemie. Originea lor poate fi din mediu, din apa de la robinet, din aerosolii rezultați din spălarea toaletei etc. Specialiștii au afirmat că mediul umed este un factor ideal pentru creșterea microbilor iar utilizarea unui dezinfectant în toaletă este o necessitate obligatorie. Deci, curățarea cavității bucale include menținerea igienei orale sau a sănătății bucale și, de asemenea chimbarea frecventă, curățarea și dezinfectarea dispozitivelor de igienă orală.

Bacteriile din interiorul cavității bucale pot prezenta anumite riscuri mai ales pentru indivizii suprimați imunitar, primitorii de transplant de organe și pacienți cu afecțiuni cardiace la care apare bacteremia tranzitorie după periajul de rutină favorizând astfel apariția endocarditei bacteriene.

Toate speciile de bacterii izolate în cavitatea bucală pot provoca infecții ale tractului respirator inferior, infecții ale pielii și ale țesuturilor moi, infecții ale tractului urinar, infecții intra-abdominale, artrită septică, osteomielită, infecții oftalmice.

În afară de cel de al 2-lea rezultat, se știe că toate celelalte periuțe de dinți examinate în acest studiu au fost contaminate cu bacterii care se știe că provoacă probleme grave de sănătate omului. Deoarece periuțele de dinți servesc drept “rezervoare” pentru microorganisme și joacă un rol major în transmiterea bolilor și crește riscul de infecții, îngrijirea lor trebuie să fie acordată o atenție adecvată.

Utilizarea periuțelor de dinți necontaminate vă va ajuta menținerea unei igiene orale solide și reducerea riscului pentru sănătate pe care îl prezintă bacteriile contaminante. Ca metodă de păstrare, periuța de dinți trebuie clătită cu apă sterilă, permițând uscarea în aer înainte depozitării în recipiente igienice uscate.

În cadrul acestui articol, am scos în evidență faptul că pasta de dinți ajută la scăderea atât a microflorei orale, cât și a contaminanților din periuța de dinți. Pastele de dinți au astfel, propriul brevet, specialitate și s-au dovedit a fi eficiente împotriva microorganismelor.

 

Taguri:

Comentarii