Tot ce trebuie să știi despre pasta de dinți

Tot ce trebuie să știi despre pasta de dinți

Pasta de dinți este un produs medical complex și joacă un rol extrem de important în ceea ce privește sănătatea bucală. Însă, în general este dificil sa alegi un produs care sa fie potrivit nevoilor tale. De cele mai multe ori, oamenii aleg pasta de dinți în funcție de preferințele familiilor lor și cel mai des, în funcție de brand.

Cariile dentare, calculul, placa dentară, gingivita și halitoza sunt principalele probleme dentare ce apar din cauza folosirii unei paste de dinți nepotrivite. Astfel, prin disponibilitatea unei game largi de produse în farmacii și magazine alegerea unei paste de dinți este ușor de făcut dacă fiecare individ deține cunoștințe despre ingredientele folosite și despre nevoile pe care le are.

Ce trebuie să știi înainte de a-ți alege pasta de dinți pe care vrei să o folosești? Stomatologii sunt de mare ajutor atunci când vine vorba de orientarea pacienților în conformitate cu nevoile individuale.

În orice caz, în cele ce urmează vei găsi informații despre substanțele cu cel mai mare impact negativ asupra sănătății omului, substanțe ce se folosesc în pasta de dinți obișnuită și care trebuie să fie știute chiar dacă brand-urile nu vorbesc despre ele niciodată.

Unul dintre cele mai controversate ingrediente din structura pastei de dinți este fluorul. Acesta este recunoscut pentru faptul că ajută la prevenirea cariilor și întărirea smalțului dentar în cazul adulților. Ceea ce oamenii nu știu este că fluorul chiar și în cantități mici poate provoca toxicitate acută ce se caracterizează prin greață, vărsături și chiar dureri de cap.

Oricum ar fi, nicio pastă de dinți fără prescripție medicală nu conține suficientă substanță pentru a remineraliza dinții, iar producătorii nu pot adăuga o cantitate mai mare de fluor din cauza reglementărilor FDA.

Dioxidul de titan este un compus chimic adăugat ca și colorant pentru a face pasta de dinți albă. Potrivit Grupului de lucru pentru mediu, există motive de îngrijorare cu privire la inhalarea dioxidului de titan, deoarece acesta poate fi cancerigen și ar putea provoca toxicitate nerecuperabilă. De asemenea, este important de reținut că dioxidul de titan nu oferă niciun beneficiu oral, este pur și simplu o parte a unei tactici de marketing pentru a-i atrage pe cei cărora le place pasta de dinți alb strălucitoare.

Triclosanul este un pesticid adăugat la multe produse de consum ca agent antibacterian.De ce este dăunător? Poate contribui la crearea de diverse tulpini de bacterii rezistente la antibiotice motiv pentru care FDA a interzis utilizarea triclosanului în săpun dar nu și în pasta de dinți.

Întrebarea este, de ce ai folosi o pastă de dinți ce conține triclosan având în vedere că acesta este interzis în fabricarea săpunului?

În cazul coloranților artificiali, studiile spun că au corelat substanțe chimice colorante artificiale cu hiperactivitatea și ADHD în cazul copiilor; de fapt, un studiu publicat în 2012 de Neurotherapeutics a constatat că, coloranții alimentari artificiali pot avea un efect negativ asupra copiilor, chiar dacă nu au fost diagnosticați cu ADHD.

​​Ingredientele abrazive sunt adăugate în pasta de dinți pentru a ajuta la „spălarea” biofilmului de pe suprafața dinților. De ce este dăunător? Pasta de dinți trebuie doar să fie ușor abrazivă pentru a fi eficientă. Unele dintre substanțele abrazive utilizate, cum ar fi siliciul hidratat, este mult prea aspru. Aceste ingrediente pot elimina smalțul și dentina, creând sensibilitate și ducând la recesiunea gingiei.

​​Parabenii sunt substanțe chimice utilizate ca conservanți pentru a prelungi durata de valabilitate a pastei de dinți. FDA examinează și evaluează în continuare studiile publicate privind siguranța parabenilor. Cunoscut pentru a perturba hormonii, parabenii sunt utilizați în majoritatea produselor cosmetice și chiar în majoritatea produselor alimentare. Chiar dacă nivelurile din aceste produse individuale sunt considerate „sigure”, acumularea în corpul nostru ar putea provoca probleme, inclusiv o posibilă creștere a riscului de cancer de sân.

Din păcate, evitarea acestor substanțe chimice poate fi dificilă. Este recomandat să urmăriți aceste ingrediente atunci când decideți să achiziționați un produs pentru igiena orală.

Nu uita! Cel mai bun mod de a folosi o pasta de dinți specială nevoilor tale este sa discuți cu medical tău stomatolog.

Taguri:

Comentarii