Curățarea dinților cu ultrasunete vs cea manuală

Curățarea dinților cu ultrasunete vs cea manuală

Detartrajul, procesul de îndepărtare a plăcii și tartrului de pe dinți, este un pas important în procedura de curățare a dinților care se face înainte de lustruire. În timp ce detartrajul manual al dinților cu un instrument portabil de curățare este o modalitate standard, dentiștii moderni folosesc din ce în ce mai multe dispozitive de detartraj cu ultrasunete. Aceste noi instrumente funcționează prin utilizarea vibrațiilor ultrasonice pentru a combate placa și tartrul de pe dinți.

 

Curățarea cu ultrasunete a dinților

 

Cercetările au arătat că instrumentele pentru detartraj cu ultrasunete sunt cel puțin la fel de eficiente ca și instrumentele manuale pentru îndepărtarea tartrului de pe suprafețele dinților, inclusiv din interiorul buzunarelor ale gingiei care sunt de mică adâncime. Cu toate acestea, pentru depozitele din buzunarele mai adânci sunt mult mai favorabile instrumentele cu ultrasunete. Capetele acestor instrumente sunt mici, permițându-le să ajungă cu ușurință în zone în care instrumentele manuale nu ajung cu atâta ușurință. Mai mult, lichidul de răcire pulverizat de instrumentul cu ultrasunete este eficient pentru îndepărtarea plăcii și tartrului acumulate. În același timp, instrumentele cu ultrasunete introduc bule de oxigen în aceste buzunare mai adânci, care îndepărtează bacteriile.

 

Detartrajul manual

 

Instrumentele pentru detartrajul manual sunt la fel de eficiente ca cele cu ultrasunete pentru curățarea plăcii și tartrului din zonele ușor accesibile. De fapt, ușurința cu care aceste instrumente pot fi preluate și utilizate după cum este necesar le poate face mai potrivite pentru îndepărtarea acumulărilor minore de placă. Cu toate acestea, există unele dezavantaje ale utilizării instrumentelor manuale, cum ar fi creșterea timpului necesar pentru a finaliza procedura de curățare a dinților. În cele din urmă, aceste instrumente sunt mai puțin eficiente decât cele cu ultrasunete pentru îndepărtarea plăcii puternic construite, tartrului și după cum s-a explicat mai sus, la curățarea buzunarelor mai adânci.

Siguranță pentru seniori cu dinți slăbiți

 

Probabil vă așteptați ca instrumentele pentru detartraj cu ultrasunete să fie mai periculoase pentru dinții slabi, dar nu este adevărat. Instrumentele manuale, necesită o forță de curățare pentru a fi eficiente, au potențialul de a elimina cantități semnificative de smalț, expunând dinții la carii și provocând sensibilitatea dinților la unii pacienți. În schimb, s-a dovedit că instrumentele cu ultrasunete sunt mai puțin dăunătoare suprafețelor dinților. Acest lucru înseamnă că atunci când pacienții mai în vârstă au nevoie de detartrajul dinților, instrumentele cu ultrasunete sunt probabil o alegere mai bună decât cele manuale în ceea ce privește smalțul dinților.

Taguri:

Comentarii