Diferența dintre curățarea parodontală și profilaxia dentară

Diferența dintre curățarea parodontală și profilaxia dentară

Realizarea unei vizite la stomatolog în scopul unei igienizări de rutină este absolut esențial de realizat pentru sănătatea gingiilor și a cavității bucale în general. În situația în care gingiile dvs. suferă de o boală parodontală, atunci va fi nevoie de mai mult decât de o simplă curățare de rutină.

Ce este de fapt curățarea parodontală?                     

Trebuie știut faptul că boala parodontală reprezintă o condiție generală de inflamație a gingiilor, cauzată de bacteriile orale ce se află în placa dentară și în tartrul dentar de pe suprafața dinților. În momentul în care depozitele de tartru încep să se acumuleze chiar sub gingii, este momentul pentru o curățare parodontală care se mai numește și scalare dentară ce are ca scop tratarea afecțiunilor gingivale.

Cele mai comune simptome ale unei boli parodonatale sunt insoțite de obicei de o culoare roșiatică a gingiilor, sângerări gingivale, halitoză (respirație urât mirositoare), reabsorbție gingivală iar în cele mai grave situații se poate schimba chiar modul in care dinții sunt poziționați.

Mai exact Parodontoza este o afecțiune de tip cronic și în general se manifestă la nivelul țesutului de susținere a dintelui pe arcadă, gingie, ligament parodontal și os alveolar. Astfel, parodontoza poate duce la pierderea dinților prin distrugerea țesutului moale dar și a osului care susține dinții.

În general, Parodontoza are și alți factori favorizanți în afară de placa și tartrul dentar. Atât fumatul, cariile cât și alte obiceiuri vicioase pot duce la apariția Parodontozei. De asemenea, boli precum diabetul zaharat, anemia sau unele tratamente foarte puternice pot duce la apariția bolii parodontale.

Curățarea parodontală vs. Curățarea de rutină a cavității bucale

Curățarea cavității bucale, se referă la igienizarea regulată a danturii de către medicul stomatolog și se mai numește și Profilaxie. Profilaxia în general este o metodă preventivă recomandată persoanelor care nu au probleme ale gingiilor și este important să fie realizată o dată la șase luni.

De obicei, când un pacient este diagnosticat cu o afecțiune gingivală, medicul stomatolog va recomanda cu siguranță o curățare parodonatală pentru a fi îmbunătățită starea danturii și a gingiilor. Așa cum am menționat anterior, în aceste situații, placa dentară și tartrul se află deja sub linia gingiilor, ceea ce înseamnă că o simplă curățare de rutină nu va face față unei astfel de situații.

Dacă în cazul curățării de rutină vizitele de stomatolog se realizează la aproximativ șase luni, în cazul curățării parodontale, scalarea și planarea radiculară necesită aproximativ 4 vizite la stomatolog în funcție de gravitatea bolii parodonatale și un funcție de recomandările medicului stomatolog.

Având în vedere faptul că procesul de curățare parodontală necesită foarte multă atenție, este important să alegeți un expert ca atunci când vă decideți că doriți să incepeți procesul, rezultatul să fie cel dorit.

Dacă nu te-ai hotărât încă și ești în situația în care procesele de Profilaxie nu te pot ajuta să obții o dantură sănătoasă, motivele pentru care ar trebui să acționezi sunt următoarele:

  • Curățarea parodontală nu este scumpă! Prețul unei estfel de proceduri este asemănător curățării de rutină.
  • Non-ivazivă – Pentru realizarea acestor procese, nu este necesară aplicarea unui anestezic deoarece practicile de curățare parodontală nu implică durere.
  • Afecțiunile gingivale nu vor mai fi o problemă – Bineînțeles că după ce curățarea profesională a avut loc, este necesar ca igienzarea orală de acasă să fie realizată riguros pentru ca în viitor să fie nevoie doar de simplul proces de Profilaxie, o dată la șase luni.

Concluzia este că igiena dentară este extrem de importantă iar nerespectarea ei va duce la posibilitatea apariției anumitor efecțiuni care de cele mai multe ori sunt ireversibile. Așa cum este recomandat, este necesar să păstrați o igienă adecvată și să realizați de aproximativ două ori pe an curățările de rutină.

Comentarii