Importanţa şedinţei de profilaxie dentară periodică în cabinet

Importanţa şedinţei de profilaxie dentară periodică în cabinet

Dacă nu v-ați vizitat medicul dentist și igienistul dentar de ceva vreme, poate fi timpul pentru o întâlnire pentru profilaxie dentară. Acest tip de programare este o măsură preventivă standard în medicina dentară, care implică curățarea dinților și inspectarea gurii pentru a detecta eventualele probleme. Cu toate că ne-ar plăcea ca rutina noastră de îngrijire orală la domiciliu să fie suficientă pentru a ne menține zâmbetele perfecte, este necesar să vizităm și profesioniștii în domeniul stomatologiei.

 

Așadar, vă puteți întreba, ce este profilaxia dentară și de ce avem nevoie de ea? Iată ce vă puteți aștepta de la acest tip de vizită dentară.

 

La ce să vă așteptați în timpul programării dvs. pentru profilaxia dentară?

O programare dentară pentru profilaxie este o procedură de rutină, preventivă. Medicul vă va actualiza istoricul medical pentru a vedea dacă au existat modificări în sănătatea dumneavoastră, cum ar fi sarcina, diagnostic nou, medicamente sau alte actualizări. Ca măsură preventivă, acesta va face, de asemenea, un examen fizic și vizual al gurii și gâtului pentru a depista cancerul oral.


Razele X va ajuta stomatologul să descopere potențialele probleme de sănătate orală care nu sunt vizibile cu ochiul liber. Când acesta decide că este timpul să faceți raze X, probabil veți obține raze X ale dinților molari și premolari. Unele cabinete dentare fac, de asemenea, fotografii ale dinților incisivi anteriori, care se află în partea din față a mușcăturii.

 

Dacă aveți o sănătate orală excelentă și vă adresați în mod regulat medicului dentist, acesta vă poate recomanda raze X mai rar decât dacă sunteți expus riscului pentru probleme de sănătate orală. Factorii pe care stomatologii îi iau în considerare la stabilirea frecvenței cu care ar trebui să faceți raze X includ următorii parametrii:

  • Vârstă;
  • Sănătatea orală;
  • Risc pentru boli;
  • Dacă aveți deja semnele unei boli bucale;
  • Disconfort în gură.

 

Odată ce stomatologul vă actualizează istoricul medical, acesta vă va examina vizual țesutul gingival și va efectua o sondare parodontală. Aceasta implică măsurarea adâncimii țesutului gingival cu un instrument cunoscut sub numele de sondă parodontală. Este crucial să măsurăm țesutul gingival, deoarece gingiile noastre ar trebui să se potrivească bine în jurul dinților. Din cauza igienei bucale precare, a vârstei sau a afecțiunilor medicale, gingiile se pot îndepărta de dinți, creând buzunare în care particulele alimentare și bacteriile se pot bloca.

 

Pe lângă sondarea parodontală, se vor inspecta dinții, pentru a fi verificate zonele în care pot exista eventuale carii. În cele din urmă, se va efectua o curățare dentară folosind instrumente speciale (cu ultrasunete și de mână) pentru a îndepărta placa și tartrul de pe dinți și sub linia gingiei. Dinții vor fi lustruiți pentru a a putea fi îndepărtate petele și apoi se va efectua o curățare interdentală.

 

Recomandări de îngrijire orală în curs

Medicul stomatolog este o sursă excelentă de cunoștințe pentru întrebări și preocupări legate de îngrijirea orală la domiciliu. El poate face recomandări pentru o îngrijire mai bună a gurii și poate demonstra tehnici adecvate de îngrijire orală. Spălarea dinților de două ori pe zi, folosirea aței dentare o dată pe zi și a apei de gură fiind esențiale îngrijirii orale la domiciliu.

 

De ce este necesară profilaxia dentară?

 

Chiar dacă aveți o igiena orală adecvată, multe probleme dentare pot trece neobservate în stadiile incipiente. Este posibil să nu provoace durere sau să aibă semne vizibile. Cu toate acestea, o programare la medicul stomatolog pentru o profilaxie dentară vă poate ajuta la diagnosticarea acestor probleme într-un stadiu incipient!

 

Taguri:

Comentarii