Avantajele și dezavantajele coroanelor dentare

Avantajele și dezavantajele coroanelor dentare

Avantajele coroanelor dentare sunt numeroase. Pe lângă funcționalitate, coroanele dentare au și rol estetic, fiind utilizate adesea pentru a corecta forma dinților sau poziția lor (dinți strâmbi, spații interdentare). Datorită paletei largi de nuanțe și a esteticii deosebite, coroanele dentare nu se deosebesc de dinții naturali ai pacientului. 

Avantaje coroane dentare

  • Refacerea estetică și funcțională a dintelui – imediat după aplicarea coroanei dentare funcția masticatorie este reluată;
  • Restaurare dentară rapidă – coroanele dentare CAD/CAM se pot aplica într-o singură oră;
  • Armonizarea feței – coroanele dentare ajută la restaurarea danturii, armonizând trăsăturile feței;
  • Restaurează dintele distrus – coroanele dentare pot reconstrui dintele chiar și în cazurile în care acesta este afectat în proporție de peste 50% (carii, fracturi);
  • Rezultat estetic deosebit – indiferent de materialul ales, rezultatul estetic va fi unul natural datorită realizării designului pe computer;
  • Acomodare imediată – pacientul se acomodează imediat cu coroanele dentare;

Dezavantaje coroane dentare

Dezavantajele se pot întâlni doar în cazul unor coroane dentare de calitate mai slabă precum cele din compozit sau acril, rezistența acestora fiind îndoielnică. De asemenea, coroanele pe suport de metal nu asigură un înalt nivel estetic, iar acomodarea pacientului poate fi mai dificilă.

Ce durată de viață au coroanele dentare?

Durata de viață a unei coroane dentare depinde de o bună îngrijire orală. Este important periajul atent al dinților, de două ori pe zi, folosirea aței dentare și a apei de gură. Cu o igienă corespunzătoare, durata de viață a unei coroane ceramice poate depăși chiar și 15 ani.  

Durere în timpul punerii coroanei dentare?

Aplicarea coroanei dentare nu este un procedeu dureros, prin urmare nu ai de ce să îți faci griji în această privință. În funcție de caz, pregătirea dintelui afectat poate fi făcută cu anestezie locală, astfel că durerea sau orice tip de jenă sunt eliminate complet. 

Coroane dentare sau fațete?

Dacă îți dorești să ai din nou încredere în zâmbetul tău, atât coroanele dentare, cât și fațetele dentare sunt două opțiuni foarte populare cu rezultate de excepție. 

Trebuie să știi că fațetele dentare sunt o variantă atunci când problema tratată are amploare mai mică și este de factură estetică: dinte pătat, dinte ciobit, fisuri minore ale dinților, mici goluri între dinți. Când problemele sunt de natură mai complexă: dinte rupt, dinte cu plombă pe o suprafață foarte mare (cu risc crescut de fractură), dinte care a avut o obturație de canal, este nevoie de coroană dentară pentru a menține dintele intact și pentru a-l proteja de orice daune suplimentare care ar putea duce la extracție.

Coroană dentară sau implant?

O coroană dentară se fixează peste un dinte existent, deteriorat într-un procent foarte mare. Implantul dentar este de fapt o rădăcină artificială din titan (asemeni unui șurub) care este inserată în osul maxilarului. A doua etapă a tratamentului implică însă fixarea coroanei dentare.

Altfel spus, implantul dentar este necesar atunci când există un dinte lipsă, iar din procedura de tratament face parte si coroana dentară.


Se va observa că am coroane dentare, cât de mult vor semăna cu dinții mei naturali?

Nu, coroana dentară nu se observă, nimeni nu va ști de existența ei. Chiar și dacă le precizezi, nu vor ști să o identifice pentru că arată exact ca dinții tăi naturali. Imită perfect smalțul dinților, iar culoarea este aleasă în funcție de nuanța danturii tale (inclusiv gradul de transparență poate fi reglat).

Coroanele dentare realizate complet din ceramică și cele din zirconiu oferă un aspect natural, ele îndeplinesc cele mai exigente cerințe de estetică. Deci chiar dacă este vorba de o coroană dentară a unui dinte din față, nu ai de ce să îți faci griji.

Cât durează până mi se pune coroana dentară?

Vei avea nevoie de două vizite la cabinetul stomatologic: prima vizită pentru discuția cu medicul, amprentare și coroana provizorie. A doua vizită este pentru fixarea coroanei finale, permanente. 

Cum mă spăl pe dinți dacă am o coroană dentară?

Coroanele dentare au același regim de îngrijire ca și dinții naturali. Deci va trebui doar să-ți respecți igiena orală – periaj de două ori pe zi, ață dentară, apă de gură. Mișcările periuței vor fi dinspre gingie spre dinte, iar periajul va dura 3-5 minute.

De asemenea, va trebui să te asiguri că ajungi la dentist de două ori pe an, la controalele de rutină.

Prin urmare, nu îți face griji, nu va trebui să ai un proces special de îngrijire al coroanelor dentare.

Taguri:

Comentarii