Proteza pe implanturi

Proteza pe implanturi

Odată cu edentaţia (pierderea) totală sau parțială a dinților pacientul începe să se gândească la o formă de protezare cât mai apropiată de a dinților naturali. Edentația totală maxilară poate fi rezolvată cu ajutorul protezelor dentare. Acestea pot fi mobile sau fixe.

Proteza dentară este un dispozitiv medical unic, personalizat, realizat în scopul refacerii anatomiei dento-faciale, restaurării integrității arcadelor dentare și a funcțiilor fiziologice: masticație, fonație, respirație, gust.

Proteza dentară mobilă ii sperie pe mulți pacienți. Trecerea de la o dantură fixă la una mobilă este greu de acceptat și suportat, uneori chiar deloc. Protezele totale mobile sunt cele clasice, care sunt menținute pe arcada dentară prin succiune iar cele fixe Overdentures sau Snap-on-dentures sunt protezele menținute pe arcada dentară cu ajutorul implanturilor.


Obiective urmărite pentru a fi funcţională

 1. Stabilitatea:Stabilitatea protezei este fundamentală. O proteză instabilă în gură nu este o proteză funcțională, masticația va fi dificilă, fonația incorectă, respirația îngreunată. O proteză corect realizată are ca rezultat creșterea calității vieții, îmbunătățirea stării de sănătate, îmbunătățirea fizionomiei, reintegrarea socială în cele mai multe cazuri.
 2. Menținerea pe câmpul:Menținerea sau fixarea protezei nu depinde de piesa protetică în sine, ci de câmpul protetic al pacientului. Proteza dentară ancorată pe implanturi va depinde în totalitate de osteointegrarea implanturilor. Tipul de proteză este individualizat pentru fiecare pacient în parte. Sunt mai multi factori de care se va ține cont în stabilirea unui plan de tratament corect: sănătate, confort, eficiență, preț.
 3. Restabilirea funcției masticatorii:Masticația este mult mai eficientă, alimentele sunt fărmițate și mai usor înghițite și digerate, gustul este redobândit.
 4. Fonația:Restabilirea în totalitate a fonației prin apariția dinților pe arcadă.
 5. Fizionomia și esteticasunt mult îmbunătățite, proteza pe implanturi imitând perfect dinții naturali.

 

Necesitatea implanturilor

La maxilarul superior menținerea protezei pe câmpul protetic este mai bună, fiind asigurată de suprafața osoasă mare, bolta palatină. Între baza protezei și bolta palatină apare fenomenul de succiune, care lipește proteza ca o ventuză. La mandibulă lucrurile stau diferit deoarece suprafața osoasă este mai mică. Proteza dentară nu are stabilitate foarte bună pentru că este mobilizată de limbă, obraji și planșeul bucal. Toate aceste probleme pot fi rezolvate în funcție de situația clinică, prin implanturi si sisteme speciale de retenție.

Proteza mandibulară poate fi stabilizată pe minimum două implanturi, iar proteza maxilară pe cel puțin patru.

Pentru pacienții cu atrofii osoase mai avansate există disponibilitatea de mini-implanturi (implanturi cu diametru redus) care se folosesc cu scopul de a stabiliza protezele dentare mobile.

Proteza pe implanturi concept Overdenture este ancorată pe implanturi standard.

Proteza pe implanturi concept Snap-on-denture este ancorată pe mini-implanturi.

În general este de preferat să fie folosite implanturi standard ori de câte ori este posibil. Implanturile standard sunt confecționate din 2 bucăți, șurubul care se introduce în os și atașamentul cu bilă, partea exterioară de care se va atașa proteza. Deoarece implanturile standard au un diametru mai mare de 3 milimetri, ele pot prelua o forță masticatorie mai mare și oferă o stabilitate terțiară pe termen lung.

Mini-implanturile sunt confecționate dintr-o singură bucată, șurub și bila. Diametrul lor este sub 3 milimetri. Se folosesc în situații extreme când condițiile locale (atrofia severă a osului) nu permit inserarea unui implant standard.

Utilizarea atașamentelor cu bilă asigură o retenție superioară, acționează ca un amortizor de șoc și redirecționează stresul mecanic.

Inserarea implanturilor dentare trebuie să țină cont de contraindicațiile locale:

 • Igiena bucală deficitară
 • Resturi radiculare în grosimea crestei alveolare
 • Neoplasme maxilare
 • Afecțiuni ale mucoasei bucale
 • Oferta osoasă deficitară calitativă și cantitativă


Etape clinice de tratament

 1. Etapa chirurgicală:

Anterior etapei chirurgicale se confecționează o proteză acrilică totală pe care pacientul o va purta pe toată perioada tratamentului. După inserarea implanturilor aceasta va fi căptușită cu un material moale, rezilient, care va proteja implanturile și mucoasa gingivală.

 • pacientul este monitorizat, îi este măsurată tensiunea arterială, pulsul și nivelul de oxigen din sânge.
 • urmează recoltarea sângelui din venă pentru obținerea membranei PRF
 • anestezia locală
 • incizia crestei alveolare
 • realizarea sitului implantului
 • inserarea implantului,
 • aplicarea membrane PRF
 • sutura cu fire neresorbabile.

După etapa chirurgicală urmează terapia cu laser, care are rol antiedematos și antiinflamtor, reduce durerea cu 50% din prima ședință și accelerează procesul de vindecare. Sunt necesare 6 ședințe de laserterapie. Concomitent cu terapia laser pacientul va urma și un tratament medicamentos cu antibiotice și antiinflamatorii. Datorită terapiei laser pacientul nu se va umfla, nu se va învineți, nu va avea dureri.

După 7-10 zile de la intervenția chirurgicală se scot firele.

 1. Etapa protetică:

După perioada de osteointegrare a implanturilor (3-6 luni) urmează protezarea definitivă:

 • Amprenta preliminară
 • Amprenta în lingura individuală
 • Înregistrarea ocluziei
 • Proba machetei viitoarei proteze
 • Fixarea protezei în cavitatea bucală cu ajutorul locatorilor sau O-ringurilor.

Proteza dentară este compusă din: baza protezei, realizată din rășini compozite și dinții care pot fi din acrilat sau compozit. În baza protezei se vor insera housingurile sau O-ringurile, care sunt sistemele special de susținere ale protezei.


Recomandări pentru purtătorii de proteze:

 1. Protezele sunt casante, trebuie manevrate cu atenţie!
 2. Curăţarea protezei se face deasupra chiuvetei pline cu apă.
 3. Proteza se poate sparge dacă se loveşte de suprafeţe dure!
 4. Nu se foloseşte apă fierbinte pentru curăţarea protezei sau hidratararea ei.
 5. Proteza nu se “opăreşte” pentru dezinfectare!
 6. O data pe lună se folosesc pastile efervescente Corega pentru îndepărtarea tartrului.
 7. Proteza se spală cu periuţa de dinţi şi pastă.
 8. Cu o altă periuţă se curăţă gingiile, limba şi cerul gurii.
 9. O dată pe an pacientul va reveni la control pentru igienizare (detartraj în jurul gâtului implantului) și mentenanță (înlocuirea garniturii de teflon).
Taguri:

Comentarii