Restaurarea directă a dinților

Restaurarea directă a dinților

Deși sunt structuri dure, coroanele dentare (componenta vizibilă în cavitatea bucală a dinților) pot suferi afecțiuni precum caria dentară sau traumatisme, care duc în timp la distrucția dintelui.

Caria dentară netratată poate evolua în așa fel încât să compromită întregul dinte, singura variantă în acest caz fiind extracția dentară. De aceea, în situația în care un dinte prezintă o carie sau o distrucție cauzată de plasarea unei obturații (plombe) mai vechi sau de o fractură, medicul dentist poate propune pacientului mai multe variante de tratament.


Există o multitudine de posibilități de restaurare a dinților afectați. În funcție de tipul și de gravitatea problemei, medicul dentist poate indica pacientului o variantă de reconstrucție sau restaurare a dintelui printr-una din cele două metode:directă sau indirectă. 

Restaurarea directă a dinților

Acestă metodă presupune restaurarea în cavitatea bucală a dinților, manoperă realizată de către medicul dentist, în cabinetul de medicină dentară. Metoda poate fi realizată prin una sau mai multe ședințe la medicul dentist. Acesta poate alege dintr-o varietate de materiale de reconstrucție dentară.

În cabinetul de medicină dentară cea mai frecventă metodă de reconstrucție directă a unui dinte este obturația coronară (plomba). Obturația coronară este o modalitate de restaurare care va reface coroana dintelui atât din punct de vedere anatomic, dar și funcțional. Aceasta se realizează numai după ce caria dentară a fost complet eliminată cu ajutorul frezelor dentare. Astfel, prin introducerea unui material dentar la nivelul dintelui se previne evoluția cariei care a produs distrucția dentară, dar și apariția unor carii noi. 

Obturațiile coronare (plombele) pot fi realizate din mai multe materiale, tipul de material utilizat în funcție de fiecare situație depinzând de dintele care trebuie obturat, de preferințele pacientului din punct de vedere al esteticii, dar și de dotarea cabinetului dentar.

Astfel, cele mai frecvente tipuri de obturații sunt cele realizate cu materiale compozite (pe bază de rășini acrilice) care sunt estetice (se adaptează culorii fiecărui dinte) și redau astfel aspectul natural. Aceste materiale sunt de obicei ambalate în seringi speciale, iar priza acestor materiale se realizează cu ajutorul unei lampe de fotopolimerizare. Materialele compozite, deși sunt estetice, nu prezintă avantajul rezistenței îndelungate în timp, acestea necesitând o înlocuire la perioade de timp între 3 și 10 ani. În plus, obturațiile realizate cu aceste materiale se pot colora în timp de la consumul de cafea, ceai, tutun.

Deși mai rar utilizate astăzi, obturațiile realizate cu amalgam de argint (plombele metalice) prezintă o rezistență mai mare în timp și au costuri ușor mai scăzute. Cu toate acestea, din cauza culorii mai închise, se deosebesc de structurile dentare și astfel nu sunt indicate în reconstituirea dinților frontali, vizibili în timpul vorbirii sau râsului. Deși, prin conținutul de mercur din compoziție, utilizarea amalgamului este controversată, trebuie știut faptul că acest material are un conținut complex de substanțe, iar mercurul se leagă chimic de anumite componente, fiind stabil și putând fi utilizat în siguranță pentru refacerea coroanelor dentare. 

Pentru restaurarea directă a dinților se mai pot utiliza materiale de tipul cimenturilor dentare precum cimenturile glass-ionomer sau cimenturi glass-ionomer modificate cu materiale compozite. Totuși, trebuie menționat faptul că aceste reconstituiri nu sunt considerate definitive, acestea având un caracter temporar.


Cimenturile glass-ionomer sunt materiale a căror priză se produce prin mixarea unei pudre cu un lichid, având inițial o consistență moale, pentru a putea fi introdus la nivelul coroanei dentare, apoi se solidifică. După efectuarea prizei, aceste materiale au proprietatea de a elimina fluor, ceea ce ajută la prevenirea cariilor dentare. Se pot utiliza ca obturații sau reconstituiri temporare, dar cel mai frecvent sunt introduse sub materialele compozite (ca o bază), dar se pot folosi și la cimentarea diferitelor reconstituiri protetice.

Taguri:

Comentarii