Restaurarea indirectă a dinților

Restaurarea indirectă a dinților

Această metodă se referă la realizarea unei reconstituiri cu ajutorul laboratorului de tehnică dentară. Astfel, medicul va realiza o amprentă (un mulaj) al dintelui care trebuie restaurat, pe care o va trimite tehnicianului dentar, iar acesta va realiza un model (o replică) a situației din cavitatea bucală. Pe această replică (sau model de gips) va realiza piesa protetică de reconstituire dentară, o va retrimite medicului, care o va aplica la nivelul cavității bucale. Așadar, această metodă presupune mai multe vizite la medicul dentist.

În categoria reconstituirilor indirecte se regăsesc inlay-urileonlay-urilefațetele și coroanele protetice.


Inlay-urile au forma unor obturații (plombe), dar sunt realizate de către tehnicianul dentar și se vor cimenta ulterior la nivelul dintelui.
Materialele din care se poate realiza un inlay sunt variate, începând cu aliaje nobile de aur, până la materiale ceramice (porțelan) sau chiar materiale compozite. Inlay-urile din aur au avantajul de a fi foarte bine tolerate de țesuturile biologice și pot rezista până la 20 de ani. Cu toate acestea, au un cost crescut comparativ cu alte materiale utilizate. Inlay-urile metalice mai pot fi realizate și din diferite aliaje nenobile, cu aspect argintiu, având de asemenea o bună rezistență în timp. 

De asemenea, în realizarea inlay-urilor pot fi utilizate și materiale ceramice („porțelan”) care au o rezistență bună în timp, dar și avantajul de a reface estetic dintele respectiv. Costul unor asemenea reconstituiri este, de asemenea, crescut. 

 

Onlay-urile au aspectul unor obturații mai extinse și pot fi realizate din aceleași materiale și prin aceleași tehnici precum inlay-urile. 


Fațetele dentare sunt de asemenea utilizate în reconstituirea dinților, în mod special a dinților frontali și au rolul de a reface din punct de vedere estetic și funcțional dinții de restaurat. Materialele dentare din care se realizează fațetele sunt fie materialele compozite, fie materialele ceramice, acestea din urmă având, pe lângă avantajul unei refaceri cât mai estetice a dinților și o rezistență foarte bună în timp. 


Coroanele dentare sunt reconstituiri protetice care acoperă în totalitate coroana naturală a dintelui și sunt indicate atunci când reconstituirile menționate mai sus nu sunt eficiente în refacerea dintelui. Sunt reconstituiri mai complexe, necesitând mai multe vizite la medicul dentist și se pot realiza din mai multe tipuri de materiale dentare, precum: aliaje nobile de aur, aliaje nenobile, combinații între aliaje nenobile sau nobile și materiale estetice – compozite sau ceramice sau pot fi realizate integral din materiale ceramice. Desigur și costurile diferă în funcție de tipurile de materiale utilizate. 
 

Toate tipurile de reconstituiri indirecte ale dinților vor fi cimentate în cavitatea bucală de către medicul dentist cu ajutorul unor cimenturi dentare, în funcție de tipul de reconstituire.

 

Trebuie știut faptul că orice restaurare dentară poate rezista la nivelul cavității bucale pe o perioadă determinată de timp, acestea trebuind înlocuite atunci când medicul dentist consideră că este necesar. De aceea, se recomandă controale regulate la medicul dentist, pentru ca acesta să poată depista din timp eventualele probleme și pentru a putea realiza un tratament corespunzător fiecărui tip de distrucție dentară.

Taguri:

Comentarii