Chirurgia implantului dentar

Chirurgia implantului dentar

Implantul dentar este o procedură care înlocuiește rădăcinile dinților cu stâlpi metalici iar dinții deteriorați sau lipsă cu dinți artificiali care arată și funcționează la fel ca cei reali. Chirurgia implanturilor dentare poate oferi o alternativă binevenită la protezele dentare care nu se potrivesc bine întotdeauna și este chiar o opțiune atunci când lipsa rădăcinilor naturale a dinților nu permite construirea protezei dentare sau înlocuirea dinților.

Modul în care se efectuează chirurgia implantului dentar depinde de tipul de implant și de starea osului maxilarului. Chirurgia implantului dentar poate implica mai multe proceduri. Avantajul major al implanturilor este suportul solid pentru noii dinți, fiind un proces care necesită timp pentru ca osul să se poată vindeca în jurul implantului. Deoarece această vindecare osoasă necesită timp, procesul poate dura multe luni.

Riscuri

Ca orice intervenție chirurgicală, chirurgia implantului dentar prezintă unele riscuri pentru sănătate. Cu toate acestea, problemele sunt rare iar atunci când apar, sunt de obicei minore și ușor de tratat.

Riscurile includ:

 • Infecție la locul implantului
 • Rănirea sau deteriorarea structurilor înconjurătoare, cum arfi alți dinți sau vase de sânge
 • Leziuni nervoase, care pot provoca dureri, amorțeli sau furnicături la nivelul dinților, gingiilor, buzelor sau bărbie naturale
 • Probleme sinusale, atunci când implanturile dentare plasate în maxilarul superior ies în una din cavitățile sinusale

Deși există intervenții chirurgicale cu miză mare, majoritatea nu sunt chiar atât de dramatice. Chirurgia implantului dentar se încadrează în această din urmă categorie. Se califică ca o procedură chirurgicală, deoarece au loc incizii și modificări ale țesuturilor pentru implant. Dar procesul în sine, nu este cu mult mai riguros decât o extracție chirurgicală a dinților.

Cu toate acestea, dacă sunteți nou în chirurgia implanturilor, este firesc să simțiți o anumită teamă în legătură cu aceasta. Pentru a calma orice nervozitate, iată un rezumat al așteptărilor înainte, în timpul și după procedură.

Cum te pregătești?

Procesul de planificare a implanturilor dentare poate implica o varietate de specialiști, inclusiv un medic specializat în afecțiuni ale gurii, maxilarului și feței (chirurg oral și maxilo-facial), un dentist specializat în tratarea structurilor care susțin dinții, cum ar fi gingiile și oasele (parodontist), un dentist care proiectează și se potrivește dinților artificiali (prostodontist) sau, ocazional, un specialist ORL.

Deoarece implanturile dentare necesită una sau mai multe proceduri chirurgicale, trebuie să aveți o evaluare amănunțită pentru a vă pregăti pentru proces, inclusive un examen dentar cuprinzător.

 1. Este posibil să vi se facă radiografii dentare și imagini 3D și să aveți modele din dinți și din maxilar.
 2. Revizuirea istoricului dumneavoastră medical - Spuneți medicului dumneavoastră despre orice afecțiune medicală și orice tip de medicament pe care îl luați, inclusiv suplimente pe bază de prescripție medicală și chiar fără prescripție medicală. Dacă aveți anumite afecțiuni cardiace sau implanturi ortopedice, medicul dumneavoastră vă poate prescrie antibiotice înainte de operație pentru a vă ajutapreveni infecția.
 3. Plan de tratament.

Acesta este adaptat la situația dvs., și ia în considerare factori precum numărul de dinți de care trebuie înlocuiți, starea osului maxilarului și a dinților rămași. Pentru a controla durerea, opțiunile de anestezie în timpul intervenției chirurgicale includ anestezie locală, sedare sau anestezie generală.

La ce vă puteți aștepta?

Chirurgia implantului dentar este de obicei o intervenție ambulatorie efectuată în etape, cu timp de vindecare între proceduri. Procesul de plasare a unui implant dentar implică mai mulți pași, inclusiv:

 • Îndepărtarea dinților deteriorate
 • Pregătirea osului maxilarului, atunci când este necesar
 • Plasarea implantului dentar
 • Creșterea și vindecarea oaselor
 • Amplasarea bontului
 • Așezarea artificială a dinților

O mare parte din acest timp este dedicat vindecării și așteptării creșterii unui os nou în maxilar. În funcție de situația dvs., de procedura specifică efectuată sau de materialele utilizate, anumite etape pot fi uneori combinate.

Dacă doriți mai multe informații despre procesul de obținere a implanturilor dentare, vă rugăm să urmăriți săptămânal blogul DentFactory iar dacă sunteți în situația în care doriți să apelați la un implant dentar, contactați sau să programați o întâlnire pentru o consultație cu un modic profesionist.

Taguri:

Comentarii