Ce etape implică tratamentul de canal?

Ce etape implică tratamentul de canal?


Cu toate că auziți deoseori că o intervenție la nivel de canal radicular este un lucru destul de grav, în realitate lucrurile stau mult mai bine. Medicii stomotologi sunt foarte dedicați, de aceea încearcă să facă din operație o experiență cât mai plăcută. Cum se realizează tratamentul de canal?

La început se va înlătura țesutul nervos din interiorul rădăcinii, care este infectat sau iritat. Dacă nu se va aplica această procedură în timp util, se favorizează apariția unui abces. În prima fază de intervenție realizată la nivel de canal radicular, se vor crea condiții favorabile pentru a accesa nervul. In acest sens, în partea superioară a dintelui se va realiza o breșă.

De obicei în aceeași sedință, se va localiza și pregăti în mod corespunzator canalul în care se află nervul infectat. Acesta va fi pregătit în așa manieră încât să accepte aplicarea unui material creat special pentru a obtura canalul.

În cadrul unei ședințe viitoare, are loc obturația. În mare măsură, numarul necesar de ședințe pentru a încheia intervenția desfașurată la nivelul canalului radicular se va deduce în funcție de o serie de elemente. Printre acestea amintim următoarele: stadiul la care a ajuns infecția nervului, numărul de nervi pe care îi are dintele, precum și nivelul de complexitate a procedurii care trebuie realizată.

În final, se va opta pentru gutapercă, un material din plastic, păstrat într-un mediu steril, cu care se va închide canalul radicular. Scopul principal al acestuia este de a preveni riscul apariției unei infecții viitoare.

Cel mai probabil, în urma acestei operații, dintele va avea nevoie de o coroană, precum și de un dispozitiv corono-radicular care să restabilească atât funcția inițială, cât și forma. În funcție de anumiți factori, se va lua o hotărâre cu privire la acest aspect. De știut este faptul că, în cazul în care afecțiunea este tratată în timp util, pacientul nu va întâmpina nici un fel de disconfort atunci când va beneficia de terapie la nivel de canal.

În popor există o vorbă specifică. Se spune că dintele „moare” în urma îndepărtării nervului. Însă este o afirmație nefondată, pentru că în realitate lucrurile nu stau deloc așa. De fapt, dintele înca este funcționabil și activ. Acesta este menținut în aceeași poziție pe osul mandibular, țesuturile care îl înconjoară reprezentând o sursă de țesut nervos și sânge.

Dacă medicul stomatolog la care apelați vă va trata dintele într-un mod corespunzător, atunci ar trebui ca acesta să aibă o durată de viața asemanatoare cu a celorlalți dinți. Cu toate că, după cum veți observa, dintele își va pierde sensibilitatea la rece și fierbinte, acesta tot va răspunde la presiunea mușcăturii, îndeplinindu-și astfel funcția. În caz de nevoie, se va putea apela la dintele respectiv în vederea realizarii unei punți cimentate sau a unei proteze parțiale, acesta servind drept dinte de ancorare.

Dacă după primele două ședințe simțiți sensibilitatea în zona în care se lucrează, atunci există posibilitatea ca abcesul și infecția să fie durabile și să persiste. În acest caz, trebuie să luați legătura cu medicul stomatolog care vă va recomanda diferite metode de minimalizare a disconfortului. Uneori se recomandă și administrarea de antibiotice, ca metodă de tratament.

Cu toate acestea, există și cazuri mai grave în care este necesară prescripția unor analgezice de către medic. Țineți minte că nu este deloc indicată administrarea de medicamente dacă nu se consultă mai întâi cadrul medical la al căror servicii ați apelat.

Taguri:

Comentarii