MICROSCOPUL DENTAR ÎN TIMPUL UNUI TRATAMENT ENDODONTIC

MICROSCOPUL DENTAR ÎN TIMPUL UNUI TRATAMENT ENDODONTIC

Endodonția este ramura medicinei dentare care se ocupă cu tratamentul afecțiunilor apărute în interiorul dinților. Pulpa dentară este un țesut situat în interiorul dintelui și are în compoziția sa nervi, vase de sânge și țesut. Pulpa, care conține nervi, precum țesutul limfatic și țesutul fibros, poate suferi diverse afecțiuni și, prin urmare, nu este în masură să se repare. Ulterior, va fi necesar un tratament de canal endodontic sau de rădăcină.

Fiecare dinte are o morfologie proprie care poate suferi sau nu anumite variații. Dinții pot prezenta una sau 5 rădăcini și unul sau chiar 6 canale. La nivelul unei rădăcini putem descoperi unul sau mai multe canale. De asemenea la nivelul rădăcinilor mai pot exista și numeroase canale.

Nerealizarea tratamentului va determina în timp o agravare a problemelor, distrucția țesuturilor dure și a țesuturilor de susținere va continua având drept rezultat pierderea dintelui. Aceste probleme se pot extinde la nivelul maxilarului, ducând la afecțiuni cu mult mai grave.

Tratamentul endodontic va putea salva un dinte care, în caz contrar, ar trebui extras. Extracția dentară atrage după sine o serie de modificări funcționale (masticatorii, fonetice etc.) și estetice. Dinții au tendința de a stabili în permanent contacte între ei, astfel, dacă dintele extras nu va fi înlocuit în timp util, dinții vecini vor migra, aceste modificări de poziții vor putea determina apariția a numeroase probleme ce vor afecta ocluzia (mușcătura) sau chiar articulația.

Pentru a putea fi realizat un tratament endodontic corect vor fi necesare radiografii la începutul, în timpul și la finalul tratamentului.

Cele mai noi tehnici de tratament endodontic presupun utilizarea microscopului. Microscopul endodontic permite realizarea terapiei sub control vizual direct, astfel medicul având un control mult mai bun asupra manevrelor efectuate.

Avantajele unui tratament de canal realizat la medicul specialist în endodonție sunt așadar:
• reducerea timpului și a ședințelor de lucru necesare realizării unui tratament complet de canal;
• confortul sporit al pacientului datorită poziției orizontale de lucru și aplicarea sistemului de digă;
• calitatea net superioară a tratamentului de canal utilizând microscopul precum și aparatura modernă și instrumentarul adecvat.

 

DE CE FOLOSIM MICROSCOPUL DENTAR ÎN TIMPUL UNUI TRATAMENT ENDODONTIC?


Pentru că elimină numeroase riscuri ce pot duce la un eșec al tratamentului. Studiile spun că tratamentul endodontic clasic are un succes de 50-60%.  Prin utilizarea microscopului dentar putem tinde la un success de  90%.

Microscopul endodontic ne oferă o vizibilitate mult mai bună asupra câmpului operator. Asta înseamnă că imaginea oferită de microscop este foarte mărită și foarte clară. Culorile sunt bine evidențiate. Un dinte nu este doar alb. Prezintă mai multe nuanțe: de gri, alb, alb opac sau gălbui. Fiecare culoare poate fi asociată cu un simptom respectiv cu o cauză. Cel mai frecvent, la microscop, se retratează dinții, adică se efectuează retratamente endodontice. Asta înseamnă că dintele este tratat în prealabil endodontic iar tratamentul a eșuat. Foarte des este asociat cu o durere, cu o infecție și pacientul se prezintă la cabinet pentru tratarea acelui simptom.


LA CE SE FOLOSEȘTE MICROSCOPUL DENTAR?


Cel mai des se folosește în cazul retratamentelor. Se retratează dinții ce au fost tratați endodontic în trecut iar tratamentul a eșuat. Cu ajutorul microscopului se pot detecta eventualele perforații radiculare ce au dus la compromiterea tratamentului efectuat, se pot depista fracturi prezente la nivelul rădăciniclor, putându-se aprecia gradul lor și prognosticul tratamentului dintelui.

Ideal ar fi, ca tot la microscop să fie realizat și tratamentul prim al dintelui în cazul în care acesta prezintă unele excepții de la regulă. Adică prezintă canale supranumerare sau prezintă canale calcifiate din anumite cauze coronare.

Ideal ar fi ca tratamentul prim al dintelui să fie efectuat din start la micorsocp, mai ales în cazul în care dintele prezintă o excepție de la regulă, adică are canale supranumerare sau prezintă calcifieri la nivelul canalelor radiculare.

La microscop se pot îndepărta eventualele fragmente de ace endodontice rupte într-o încercare de a trata dintele sau îndepărtăm pivoți metalici sau pivoți prefabricați ce au fost cimentați la nivelul dintelui pentru a ajunge la infecția de la nivelul rădăcinii.

Mulți pacienți consideră că odată ce tratamentul radicular a fost terminat, tratamentul dintelui este complet. Tratamentul radicular trebuie protejat cu o închidere a coroanei excepțională. Refacerea coronară a dintelui se realizează fie printr-o obturație sau o plombă simplă, fie printr-o incrustație sau coroană realizată în laborator, cu sau fără sisteme suplimentare de retenție.

Foarte importantă este monitorizarea dintelui în timp, la 6 luni, 1 an, respectiv 2 ani, pentru a aprecia evoluția tratamentului endodontic și pentru a depista din timp eventualele semne de infecție suplimentară.

În mod ideal odată cu controlul periodic cu o frecvență stabilită împreună cu medicul dentist ar fi bine efectuarea unei radiografii de ansamblu pentru a putea aprecia din timp eventualele infecții endodontice care sunt prezente la nivelul arcadelor.

Taguri:

Comentarii