Odontoterapia restauratoare

Odontoterapia restauratoare

Odontoterapia restauratoare este acea ramură a stomatologiei care se ocupă cu diagnosticarea și tratarea cariilor dentare, dar și cu refacerea dinților afectați de traumatisme.

Caria dentară este cea mai răspândită boală cronică din lume, fiind considerată o problemă majoră de sănătate publică globală.

 

Cariile dentare – un pericol pentru sănătatea generală

Caria dentară este o afecțiune a cavității orale ce se manifestă prin distrucția țesuturilor dure componente ale dintelui (smalț, dentină, cement).

Caria dentară este cauzată de o combinație de factori. Lipsa unei igiene orale corespunzătoare permite bacteriilor din cavitatea bucală să transforme resturile de mâncare în acizi ce atacă smalțul dintelui.

În cazul în care placa bacteriană și tartrul nu sunt îndepărtate cu un periaj zilnic efectuat corect și o igienizare profesională în cabinetul medicului stomatolog, este favorizată apariția cariilor dentare și a bolii parodontale.

Cariile dentare nu se vindecă de la sine. Nedepistate la timp și netratate, cariile evoluează rapid afectând structura dintelui natural, putând duce și la pierderea dinților.

Cum se poate observa în primă instanță prezența cariei?

  • durerile dentare;
  • sensibilitatea la rece, cald sau dulce;
  • respiraţia devine urât mirositoare (halenă fetidă);
  • dinţii prezintă coloraţii negre, maronii sau gri pe anumite suprafeţe, etc.

Tratamentul cariei dentare variază în funcției de gradul de afectare al dinților. În faza incipientă a procesului carios, se recomandă periajul cu paste fluorate sau tratamente cu fluor. O metodă frecventă de tratament este octurația, materialul care acoperă cavitatea și reface dintele până la forma inițială. Această metodă se utilizează după ce specialistul a îndepărtat caria. În situația în care dintele este puternic afectat, medicul specialist apelează la coroana de substituție, ce reconstruiește total sau parțial dintele. Dacă rădăcina dintelui este puternic afectată se recurge la chirurgie dentară-extracție , acesta fiind înlocuit cu o punte sau un implant.

 

Ce este odontoterapia restauratoare

 

Pentru că o carie dentară în stadiu incipient nu poate fi observată decât de medic, vizitele periodice la clinica stomatologică reprezintă singura modalitate de a preîntâmpina formarea de carii profunde.

Odontoterapia restauratorie înseamnă refacerea structurii și funcționalității dinților afectați de carii, dar și de fracturi, leziuni sau traumatisme dentare.

Tratamentele endodontice realizate de medicii specializați în odontoterapie restauratoare presupun îndepărtarea țesuturilor dure afectate ale dintelui, curățarea suprafeței cariate, realizarea de obturații și restaurarea dintelui.

Taguri:

Comentarii