Ce este pasta de dinți și cum funcționează?

Ce este pasta de dinți și cum funcționează?


Cu siguranță ca orice medic stomatolog vă recomandă să vă spălați pe dinți de două până la trei ori pe zi, timp de cel puțin două minute de fiecare dată. Dar v-ați întrebat vreodată ce este pasta de dinți și cum funcționează de fapt?

Pasta de dinți este un tip de gel sau pastă de substanță care se aplică pe o periuță de dinți pentru a curăța dinții. Această substanță în principal albă îndepărtează particulele de alimente și placa din dinți și previne respirația urât mirositoare (halitoza).

Pasta de dinți conține o serie de ingrediente, de exemplu fluor, care ajută la protejarea dinților împotriva cariilor dentare și a bolilor gingivale. Astfel, s-a dovedit că pasta de dinți este o parte importantă a rutinei zilnice de îngrijire dentară, iar medicii stomatologi recomandă oamenilor să o utilizeze de două ori pe zi cel puțin. În mod ideal, te-ai spăla pe dinți după fiecare masă, dar în caz contrar, de două ori pe zi o va face.

Având în vedere că în cavitatea bucală sunt găzduiete peste 500 de tipuri de microorganism, acestea se hrănesc cu resturi de alimente ce rămân pe suprafața dinților și în restul cavității bucale. Pasta de dinți este cea mai bună linie de apărare împotriva tuturor acelor microorganisme supărătoare (mai ales atunci când perii de două până la trei ori pe zi).

 Iată cum funcționează!

Substanță abrazivă - Pasta de dinți conține aditivi ușor abrazivi care combat microorganismele și combate placa. Când vă spălați, substanțele abrazive din pasta de dinți dislocă mai eficient particulele alimentare și microorganismele decât dacă vă spălați pur și simplu dinții cu apă. Abrazivii acționează și pentru îndepărtarea petelor alimentare și lustruirea suprafeței dintelui. Unele paste de dinți includ ingrediente precum triclosan și Xylitol. Aceste substanțe chimice împiedică dezvoltarea bacteriilor care produc placa bacteriană. Placa nu numai că provoacă cavități, dar poate duce și la probleme mai periculoase, cum ar fi boala parodontală.

Fluorul - este benefic pentru dinți, deoarece ajută la:

  • Remineralizarea smalțului
  • Încetinirea și pierderea de minerale din smalțul dinților
  • Ține control asupra semnelor timpurii ale cariilor dentare
  • Previn dezvoltarea bacteriilor orale dăunătoare cavității bucale

Atunci când bacteriile din cavitatea bucală descompun zahărul și carbohidrații, produc acizi care consumă mineralele din smalțul dinților. Această pierdere de minerale se numește demineralizare. Astfel, smalțul slăbit al dinților va lăsa dinții vulnerabili la bacteriile ce cauzează cariile.

Potrivit sursei de încredere a Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), numărul mediu de dinți lipsă sau mai bine spus, ce se descompun la copiii de 12 ani din Statele Unite a scăzut cu 68% de la sfârșitul anilor 1960 până la începutul anilor 1990. Acest lucru a urmat introducerii și extinderii apei fluorurate în comunități și adăugării de fluor la pastele de dinți și alte produse dentare.

În timp ce fluorura este un compus natural, poate provoca efecte secundare atunci când este consumat în doze mari si poate produce afecțiuni precum fluoroza dentară sau fluoroza scheletică, subiect despre care va fi publicat un articol special!

Agenți de aromatizare și îndulcire - Nu toate pastele de dinți au același gust, nu? Tipul de agenți de aromatizare sau îndulcire adăugați în pasta de dinți nu are nicio legătură cu combaterea microorganismelor și a plăcii, însă gustul este unul dintre cele mai importante puncte de vânzare în găsirea unui brand de pastă de dinți.

Agenții aromatizanți maschează gustul unora dintre celelalte ingrediente din pasta de dinți pentru a face ca oamenii sa o folosească de cel puțin două ori pe zi.

 

Taguri:

Comentarii