Ce este Profilaxia și cum poate fi realizată?

Ce este Profilaxia și cum poate fi realizată?

Profilaxia dentară este una dintre cele mai simple și ieftine metode de tratament și constă intr-un set de proceduri care au scopul principal de a prevenia apariția cariilor și de a opri bolile gingivale.

Profilaxia este o procedură profesioală de curățare, efectuată de medicii stomatologi cu scopul de a ajuta pacienții să scape de acumularea plăcii dentare pe care în mod normal periajul obișnuit chiar împreună cu ața dentară nu o pot realiza. Ideea este că oricât de exigent ați fi în ceea ce privește curățarea dinților tot va fi nevoie la un moment dat de o curățare profesionlă pentru a opri apariția cariilor sau chiar prograsia bolilor gingivale.


Principalele metode de profilaxie sunt:

  1. Personală: igiena orală de acasă folosind periuța de dinți, pasta de dinți, ața dentară și gargare sistematice.
  2. Profesională: controalele stomatologice periodice, detartrajul, periajul profesional, sigilarea șanțurilor și a foselor, depistarea și tratarea cariilor incipiente și fluorizarea.

Deci, de ce este necesară profilaxia dentară?

Cu toate că regimul dvs. dentar poate fi chiar eficient, există multe probleme dentare ce sunt greu de prevenit acasă. Multe probleme dentare nu cauzează durere și nici nu arată semne de apariție, mai ales dacă este vorba despre zone mai puțin accesibile. În timpul unei proceduri de profilaxie dentară, cu o analiză dentară simplă se pot identifica toate probleme care pot apărea în funcție de starea danturii.

Ce sunt placa și tartrul?

Înainte să discutăm despre placa și tartrul dentar, trebuie spus faptul că cea mai ușoară și ieftină metodă de prevenție a bolilor cavității bucale este referitoare la banala igienă realizată acasă foarte riguros.  Dacă din start pornim de la ideea că igiena de acasă nu se realizează corespunzător atunci putem vorbi despre apariția foarte rapidă a plăcii și a tartrului dentar.

Placa dentară este aproape invizibilă și conține milioane de bacterii și doar o curățarea profesională îi poate face față. Mai exact, dacă placa va fi lăsată în continuare în cavitatea bucală, resturile de mâncare care vor rămâne vor ajuta bacteriile să se înmulțească ca mai apoi să producă toxine ce dau naștere cariilor dentare.

În general, gingivita este prima afecțiune ce apare din cauza plăcii dentare iar în cazul în care este lăsată să se dezvolte va deveni Parodontită. Mai exact, atunci când placa nu este îndepărtată aceasta se transformă într-o substanță numită tartru care este vizibil și mult mai greu de îndepărtat.

Atunci când tartrul și calculul se formează deasupra dar și sub linia gingiei, acestea pot fi îndepărtate folosind instrumente dentare înainte de a fi provocate probleme mult mai serioase gingiilor, dinților sau oaselor.


Cât de necesară este profilaxia?

În cazul în care aveți o igienă excelentă acasă, atunci va fi nevoie să realizați o curățare profesională la fiecare 9 luni sau de două ori pe an. În orice caz, dacă aveți parte de semne ale unor infecții gingivale, curățarea profesională este recomandată o dată la trei luni. Acest proces este necesar pentru a evita progresia spre probleme grave, inclusiv pierderea dinților. Astfel, dacă se instalează parodontita, aceasta nu poate fi înlăturată ușor.

În orice caz, cel mai recomandat este să vizitați medicul stomatolog deoarece sunt șanse destul de mari ca sursa problemelor gingivale să fie din alte cauze. Spre exemplu mai mult decât placa dentară ce se acumulează în timp, dacă sunteți fumători sau frecvent consumați alcool, fie aveți imunitatea slăbită, toate acestea pot fi cauze ale efecțiunilor gingivale.


Taguri:

Comentarii