Prevenția cariilor la copii

Prevenția cariilor la copii

Întâlnirea cu medicul dentist face parte din etapele importante pe care copilul le are de parcurs la început de drum și care își pun amprenta în creșterea și dezvoltarea sa ca viitor adult. Din acest motiv, este necesar ca primul contact cu medicul dentist să aibă loc la o vârstă cât mai fragedă, iar familializarea cu cabinetul stomatologic să se realizeze treptat, înainte să apară dureri sau necesitatea unor manopere stomatologice laborioase.

 

Primul pas în prevenirea cariilor și apariției recidivelor, o constituie păstrarea unei igiene oro-dentare optime a dinților copilului și vizitele anuale in cabinetul stomatologic.


Dinții temporari (de lapte) sunt o parte importantă în etapa premergătoare apariției dinților definitivi. Ei dețin un rol important în asigurarea unei masticații optime, în fonație (articularea corectă a cuvintelor) și păstrarea locului necesar erupției și alinierii corecte a viitorilor dinți definitivi.

Orice leziune carioasă a dinților temporari trebuie identificată și rezolvată. Cariile avansate și netratate pot duce la apariția durerilor, inflamația nervului/infecția lui, toate rezultând în final la pierderea dintelui înainte de termen.


Este importantă menținerea pe arcadă a dinților temporari până în momentul în care cei definitivi sunt pregătiți să apară, în caz contrar s-ar putea produce micșorarea spațiului prin apropierea dinților vecini și astfel va fi afectată dentiția permanentă, impunându-se mai târziu tratament ortodontic de realiniere și reechilibrare a dinților definitivi pe arcadă.


Părinții adesea subestimează importanța tratamentului unor carii care afecteză dinții temporari pentru că “oricum îi schimbă”. Aceștia au însă un rol esențial în dezvoltarea unei dentiții definitive sănătoase și armonioase.


Un prim pas în a preveni apariția unor eventuale probleme dentare este consultul de specialitate urmat de manoperele de igienizare, fluorizare și remineralizare.

 

Manoperele terapeutice non invazive în curațarea dinților sunt:

  • detartrajul (îndepărtarea depozitelor de tartu supra și subgingival
  • periajul (lustruirea și netezirea dinților)
  • air-flow-ul (îndepartarea petelor)

Întărirea dinților se face cu lacuri și paste speciale ce conțin fluor. Aplicate pe dinții temporari și definitivi, previn formarea de noi carii și reduc senzația dureroasă la stimuli termici.

 

Suprafața dinților este protejată, în mod natural, de către smalț. În anumite locuri acesta este mai subțire sau este mai expus atacului acid cauzat de către bacteriile cauzatoare de carie. Aceste locuri le găsim adesea la nivelul suprafeței de masticație a molarilor și premolarilor sub denumirea de șanțuri și fosete.


La acest nivel, igiena zilnică a copilului (prin periaj) nu este suficientă prin simplul fapt că periuța de dinți nu ajunge în interiorul acestor șanțuri sau fosete, favorizând astfel retenția resturilor alimentare și formarea cariilor dentare.


Sigilarea este o procedură stomatologică simplă și nedureroasă, prin care se izolează suprafața dentară de mediul cavitații bucale. Practic, se acoperă cu un material fluid (fotopolimerizabil) cu conținut bogat in fluor șanțurile foarte adâncite de pe suprafața masticatorie a molarilor și premolarilor, acestea având potențial de reținere a resturilor alimentare ce nu pot fi îndepartate prin periaj simplu.

 

Sigilarea șanțurilor si fosetelor dinților constituie o metodă sigură și eficientă în prevenția cariilor la copii.

Taguri:

Comentarii