Incrustații dentare

Incrustații dentare

Incrustațiile dentare sunt lucrări protetice foarte estetice, asemănătoare obturațiilor fizionomice, realizate în laborator pe bază de amprentare. Acest lucru le oferă o estetică deosebită, asemănătoare dintelui natural. Acesta este recomandat ca o alternativă mult mai estetică și mai rezistentă pentru obturațiile dentare, mai ales datorită culorii translucide, similară dintelui natural. În plus, incrustațiile dentare nu conțin metal în materialul din care sunt realizate și îmbracă perfect dintele deoarece sunt create în laborator, fiind 100% personalizate.

Incrustațiile dentare sunt utilizate în:

 • tratamentul minim invaziv al cariilor extinse pe multe suprafețe;
 • retratamentul obturațiilor vechi, voluminoase;
 • refacerea ocluziei pacienților cu abraziuni sau eroziuni dentare.

Beneficiile tratamentelor cu incrustații dentare

 • Durabilitate-incrustațiile dentare sunt mult mai rezistente decât obturațiile dentare clasice.
 • Estetică deosebită-datorită culorii alese în laborator acestea sunt insesizabile.
 • Tratament conservativ-minim invaziv.
 • Protejează dinții pe termen lung de cariile dentare.
 • Nu necesită timp de adaptare și nu creează disconfort.
 • Contribuie la eliminarea sensibilității dentare.
 • Culoarea obținută nu se modifică, cum se întâmplă în cazul refacerii dintelui cu materiale composite.
 • Întăresc structura dintelui cu aproximativ 75%.
 • Unul dintre cele mai mari beneficii în salvarea dintelui vătămat îl reprezintă evitarea unor tratamente extensive de restaurare dentară precum coroane dentare, punți, implanturi dentare.

 

Cand ai nevoie de o incrustație dentară?

Atunci când dintele a pierdut o parte din structura lui naturală și restaurarea acestuia nu necesită utilizarea unei coroane dentare, pacientul poate opta pentru tratament cu incrustații dentare.

 

Tipuri de incrustații dentare

Incrustațiile dentare inlay sunt reconstrucții protetice utilizate în refacerea uneia sau a două suprafețe ale aceluiași dinte și au aceeași culoare cu a dintelui natural, astfel încât aspectul estetic este plăcut și nu se observă diferențe de nuanță.

O incrustatie de tip inlay este o umplere care se încadrează perfect în forma dintelui natural. Aceasta este una dintre metodele de restaurare utilizate pentru repararea unui dinte, după ce acesta suferă vătămări cauzate de leziuni carioare, care nu afectează cuspizii dintelui.

După îndepărtarea cariilor dentare, dentistul ia amprenta și o trimite la laboratorul dentar unde se face incrustația dentară inlay. Aceasta este realizată dintr-un material durabil precum ceramica. Incrustația dentară inlay se potrivește perfect culorii dintelui natural și asigură o restaurare dentară aproape invizibilă. Inlay-urile dentare realizate în laboratul dentar sunt mai durabile decât obturațiile dentare obișnuite obținute din compozit.

Incrustațiile dentare onlay sunt alegerea perfectă în cazul unei reconstrucții complete a dintelui, având o rezistență la fel de bună ca a coroanelor dentare.

Medicul dentist îți poate recomanda o incrustație inlay deoarece structura dintelui este slabă și suspectează că acesta s-ar putea crăpa dacă ar fi tratat cu o obturație dentară obișuită. De asemenea, medicul dentist poate alege să folosească incrustația onlay în locul unei coroane dentare pentru a evita îndepărtarea structurii sănătoase a dintelui.

Ca și în cazul incrustațiilor de tip inlay, pentru a realiza incrustația dentară onlay, medicul dentist curăță sub anestezie zona afectată a dintelui iar apoi ia amprenta dentară. Pe baza acesteia se realizează incrustația dentară inlay în laboratorul dentar.

 

Diferențe între incrustații onlay și coroane dentare

Incrustațiile dentare onlay și coroanele dentare sunt cele mai importante piese protetice pentru restaurarea unui singur dinte. Acestea sunt rezervate zonelor mai mari de degradare în care o obturație sau o incrustație inlay nu vor funcționa din cauza cantității de structură a dinților care trebuie îndepărtată.

Distincția principală între cele două este aceea că o incrustație dentară onlay va acoperi unul sau mai mulți cuspizi dentari, în timp ce o coroană dentară va acoperi întreaga suprafață de mușcătură a dintelui, precum și structura dintelui deasupra liniei gingivale.

În comparație cu o coroană dentară, o incrustație dentară onlay este o restaurare mai puțin agresivă deoarece presupune o îndepărtare mai mică din structura dintelui natural. Costurile sunt relativ similare, dar o incrustație dentară onlay este puțin mai avantajoasă financiar decât o coroană. Prin urmare, incrustația dentară onlay este de fapt restaurarea dentară preferată atunci când este posibil.

 

Taguri:

Comentarii