Restaurarea dentară

Restaurarea dentară

Restaurarea dentară reprezintă reconstruirea formei unui dinte rupt, fracrurat sau parțial deteriorat folosind materiale compozite sau ceramice. În situația când este necesară o restaurare minimă a dintelui frontal, medicul va monta o obturație coronară (plombă) obișnuită pentru restaurare. Dacă deteriorările sunt grave, o parte a coroanei este distrusă, medicul va recrea fragmentul care lipsește după forma și nuanța necesară, cu ajutorul unei fațete dentare sau a unei coroane integral ceramice, fără metal.

Arta modelării și restaurării dinților ajută la restabilirea fiziologiei dintelui, la îmbunătățirea zâmbetului, chiar și în cazurile în care pacientul nu are alte reclamații decât cele estetice.

 

Când este necesară restaurarea dintelui cu un material de umplere?

Restaurarea estetică a dinților poate fi necesară în următoarele cazuri:

  • Corecția formelor și dimensiunilor neregulate.
  • Eliminarea lacunelor dintre dinți, inclusiv restabilirea dinților frontali distruși, umplerea diastemei și tremelor.
  • Restaurarea marginilor incizale.
  • Reconstruirea dintelui ciobit/știrbit.
  • Restaurarea nuanțelor.

Restaurarea estetică a dinților frontali în practica dentară este mai dificilă decât lucrul cu dinții de mestecat laterali. Acest lucru se datorează faptului că zona frontală este vizibilă atunci când vorbim sau zâmbim. Specialistul trebuie să fie atent în procesul de restaurare a smalțului, mai ales în procesul construcției straturilor cu diferite grade de transparență. Zona gingivală a dinților este de o culoare mai închisă și are o nuanță galbenă naturală pronunțată, marginea incizală este transparentă și deschisă.

 

Pierderea/lipsa unui dinte poate avea ca rezultat bascularea, înclinarea sau migrarea dinților vecini sau antagoniști către breșa creată. Din acest motiv amânarea tratamentului dentar duce la probleme mult mai importante la nivelul tuturor dinților. Pierderea mai multor dinți poate avea ca rezultat incapacitatea de a mesteca și de a vorbi corect. De asemenea pierderea unui dinte sau a mai multora poate determina prabușirea ocluziei (mușcăturii) ceea ce poate determina stres în articulații, în mușchii faciali precum și o reducere a dimensiunii feței cu o alterare importantă a fizionomiei.

Tipuri de restaurari dentare

  • Coroane și punți dentare din diverse materiale.
  • Proteze mobile sau mobilizabile pe implanturi dentare.
  • Tratament de echilibrare ocluzală.
  • Incrustații din materiale nobile sau ceramice.

 

Punțile dentare sunt lucrări cu aspect natural prin care sunt înlocuiți dinții lipsă. Fiind lucrări  personalizate, punțile dentare se integrează perfect în dentiție, fiind o metodă excelentă și foarte bine documentată de a restaura arcadele dentare și mușcătura.

Punțile pot fi realizate din combinații de metal, porțelan, zirconiu și alte materiale în funcție de necesități. O punte dentară este formată din coroane dentare care acoperă dinții stâlpi și din corpul de punte ce înlocuiește dintele/dinții lipsă.

Coroanele sunt lucrări dentare asemănătoare cu dinții care funcționeaza ca niște capace aplicate peste dinți. Coroanele pot fi individuale sau integrate în punți dentare. Dinții pe care se sprijină puntea dentară trebuie șlefuiți (piliți) astfel încât grosimea coroanei aplicate să nu determine modificări ale formei naturale. Pentru a primi o coroană, nu este obligatorie depulparea dintelui (scos nervul).  Fiind lucrări personalizate punțile dentare se integrează perfect în dentiție, fiind o metodă excelentă și foarte bine documentată de a restaura arcadele dentare și mușcătura.

 

Taguri:

Comentarii